Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

Značaj igre djeteta i roditelja u djetetovom razvoju

”Igra je posao djetinjstva”
Platon

Od samog rođenja dijete otkriva svijet oko sebe i istražuje vlastite mogućnosti koje posjeduje. Primarni način učenja o sebi, o drugima i okolini jest zapravo igra. Igra je instinktivna, univerzalna i jako je važan dio odrastanja te formiranja same osobnosti djeteta. Dijete zapravo uči, razvija se, otkriva sebe i svijet oko sebe putem pokušaja i pogrešaka koje čini kroz igru. Promatrajući različite zvukove, koristeći različita sredstva u simboličkim i istraživačkim igrama te kroz igranje uloga, ono dolazi do različitih spoznaja.

Kroz igru ne samo što se razvijaju vještine na motoričkim, govornim, socijalnim, kognitivnim i emocionalnim područjima, već se i razvija osjećaj samostalnosti i samopouzdanja. Kroz igru djeca uče hodati, jesti, govoriti, odnositi se prema drugima te izražavati svoje potrebe i želje. Zbog toga je od velike važnosti da se roditelji igraju s djecom.

Budući da se djeca predškolske dobi ne izražavaju jednako dobro kao odrasli, kroz igru igračke služe kao riječi, a sama igra predstavlja komunikaciju.

Iako značajan broj roditelja smatra da je uključivanje djeteta u kućne aktivnosti, poput zajedničkog kuhanja ručka, od velike ili čak dovoljne važnosti, da je igra u kojoj se roditelj postavi u ulogu djeteta zapravo samo ”glupiranje” te da će dijete svoje potrebe zadovoljiti igrajući se na takav način sa svojim vršnjacima, to zapravo i nije istina. Naravno da je i takva igra u kojoj roditelj dijete uključuje u aktivnosti poput kuhanja, zajedničkog crtanja i slično izuzetno važna za djetetov pravilan razvoj i predstavlja edukativnu vrstu igre, no igre u kojima roditelj ”zaboravi” da je roditelj stvaraju kod djeteta osjećaj ravnopravnosti u igri, što je posve suprotno od prethodno navedene igre u kojoj roditelj zbog pravila predstavlja voditelja igre.

Kroz igru u kojoj se roditelj i dijete zabavljaju, igraju i uživaju razvija se posebna povezanost između roditelja i djeteta, što je za dijete od neprocjenjive važnosti. To predstavlja slobodnu vrstu igre koja je jako važna, te kroz nju dijete izražava svoje strahove i napetosti, ali usvaja i socijalne i emocionalne vještine.

Igra u kojoj zajedno sudjeluju roditelj i dijete predstavlja značajnu važnost za djetetov kognitivni i socijalni razvoj. Stoga, probudite svoje dijete u sebi (svoju dječju stranu), ostavite sva „moranja“ i druge „prioritete“ sa strane kako biste i na ovaj način pružili svom djetetu podršku u razvoju socio – emocionalne regulacije.

Izvor:
https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/zasto-je-igra-vazna-za-razvoj-djece/
https://gugalaga.com/vaznost-igre-u-odgoju-djece-9
https://www.rivrtici.hr/sites/default/files/datoteke/igrajmo_se_- _uloga_i_vaznost_roditelja_u_djetetovoj_igri.pdf

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići