Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

Zdravlje u naslonu zagrljaja

“Ono što odgoj, škola i obitelj mogu učiniti, možda je samo voda kojom zalijevamo cvijeće. Ta voda ne pretvara Ivančicu u Orhideju. Ali bez nje bi Ivančica uvenula. Međutim s ljubavlju njegovana, zalivena i potpomognuta da izdrži nepogode, Ivančica raste i može postati prelijepa. Poznajem neke Ivančice puno ljepše od mnogih Orhideja”

Claudio Magris

Kao što nam citat i najavljuje, na današnji ćemo se dan, odnosno Međunarodni dan zagrljaja (21. 1. 2022.) podsjetiti koliko nam je ljubav, uz sve svoje manifeste, ključna emocija za zdrav razvoj u cjelosti. Naša nam biologija ukazuje koliko je bliskost među ljudima bitna, pa tako nam dodjeljuje oksitocin, poznatiji kao „hormon ljubavi“. On pojačava intenzitet romantične veze među partnerima, a posebno je važan u razvoju osjećaja privrženosti između majke i djeteta. U trenutku kada novorođenče urođenim refleksom sisanja i svojim dodirom ostvari fizički kontakt s majkom, u mozgu se dojenčeta oslobađa oksitocin. S druge strane, kod roditelja je dovoljno samo gledanje i/ili maženje djeteta da oksitocin odradi svoj posao. Mamama se u ovom slučaju daje blaga prednost u razvoju osjećaja privrženosti (vjerujemo da će nam očevi u ovom kontekstu govorenja o privrženosti „progledati kroz prste“).

Često je u društvu spominjano da bebe „drugačije mirišu“. Još je češće poznato da se „pogledi tope“ kada se bebe promatraju. Sve je to tako naša priroda uredila da bi navedeno doprinosilo lučenju oksitocina. Zašto? Zato jer se na taj način ujedno pojačava pažnja koju majka usmjerava prema potrebama novorođenčeta, a zadovoljavanje potreba (hranjenje, pružanje zaštite i ostalo) uspostavlja osjećaj bliskosti koji je ključan za zdrav emocionalni razvoj djeteta. I nije da nam je oksitocin bitan samo tijekom ranog razvoja. Brojne studije, dostupne internetskim pretraživanjem, ukazuju na važnost oksitocina u stvaranju odnosa među odraslim pojedincima (važan je za osjećaj bliskosti i odanosti koja se stvara u vezama, smanjuje stres, omogućava opuštanje, stvara zadovoljstvo, itd..). Zagrljaji imaju „posebnu moć“ lučenja oksitocina te pozitivnog utjecaja na svaki aspekt našeg zdravlja (tjelesno, psihičko, emocionalno…). Stoga grlite svoju djecu kad god stignete i ne zaboravite osiguravati tople i iskrene zagrljaje za sebe same.

Izvor:
https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/30852/Hormon-ljubavi.html
https://www.24sata.hr/lifestyle/zagrljaji-imaju-ljekovit-utjecaj-na-nas-um-i-tijelo-dokazano-760353

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići