Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

“Usvojite tempo prirode: njezina je tajna strpljenje.”

“Usvojite tempo prirode: njezina je tajna strpljenje.”
(Ralph Waldo Emerson)

– „Volim svoje dijete jer je – moje/kreativno/empatično/pametno/nestašno/humoristično/…“. 
– „Volim svoje roditelje jer su moji roditelji“.

Kod djece je puno duži proces imenovanja onoga što osjećaju, a još duži je proces prepoznavanja zašto  nešto osjećaju, jer mnoga svoja emocionalna stanja tek spoznaju, a kroz ista se tek i uče adekvatnosti  izražavanja. Isto vrijedi i za ugodne i neugodne doživljaje vlastitih emocija. Nismo ni mi, odrasliji, uvijek  jasnih uvida u vlastita stanja, zato i tražimo tuđa mišljenja i usmjeravanja kao oblike podrške u nošenju  s  emocijama. Djeca često dolaze ni ne znajući što ih točno opterećuje/zašto nekome ili nečemu teže  pa su razgovori s djecom nerijetko izazovni jer im se treba planski pristupati. S druge strane, djeca rjeđe  iskazuju otpor prema imenovanju njihovih emocija i potreba u odnosu na odrasle. Dapače, ona  ostavljaju dojam da osjećaju olakšanje („Da! Tako se osjećam!“). Odrasli se nerijetko brane od emocija,  doživljavajući iste kao osobne slabosti i u situacijama kada im drugi ukazuju na preplavljenost  emocijama iste negiraju ili uzrok pripisuju vanjskim okolnostima. Čak i u situacijama „lijepih“, ugodnih  emocija (poput uvodno navedenog primjera) odrasli imaju tendenciju objašnjavanja. Djeca vole ili ne vole. Stoga, dragi roditelji, prisjetite se stare izreke „Strpljen – spašen“ u situacijama u kojim detektivski  pristupate uočenim promjenama ponašanja vlastite djece. U nestrpljenju sugeriramo odgovore kroz  postavljena pitanja („Je li te u školi netko naljutio?“) na koja djeca većinom pasivno potvrdno  odgovaraju (da – osjećam ljutnju i da – moglo bi biti zbog toga što je učiteljica dala previše domaće  zadaće… a možda osjećaju ljutnju zbog dubokog dojma da je roditelj prečesto na poslu). Mnogi roditelji  ukazuju na vlastite razvijene vještine objašnjavanja i propitkivanja (djeca ih prevode kao „cjepidlačenje“/“smaranje“) kao na dobre alate komuniciranja s djecom. Imajući na umu da djeca  osjećaju olakšanje uslijed imenovanja emocije, a ujedno nemaju velik kapacitet aktivnog slušanja govornika, jasne uvide u vlastita stanja niti dovoljno razvijen riječnik, trebamo biti svjesni postojanja  rizika da ćemo nestrpljivim djelovanjem na doživljaj postojanja dječjeg problema (rješavamo sad i  odmah) „izmisliti“ novi problem kojim ćemo skrenuti fokus sa osnovnog, koji „gurnut pod tepih“ i dalje  prijeti emocionalnoj dobrobiti djeteta.

“Ako si strpljiv u jednom momentu ljutnje, izbjeći ćeš sto dana tuge.” 
Uz pozdrav kineskom poslovicom,
Vaš Centar Luka Ritz

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići