Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

U zdravom tijelu zdrav duh :)

Svima je dobro poznata povezanost tjelesne aktivnosti s tjelesnim zdravljem. Redovita tjelesna aktivnost osigurava zaštitu od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze, malignih bolesti i drugih negativnih posljedica na naš organizam.

Međutim postoji li veza između tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja i zašto je poželjno baviti se tjelesnom aktivnošću od malih nogu?

Mnoga istraživanja pokazuju da postoji snažna veza između tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja.

Tjelesna aktivnost ima itekako važnu ulogu u unapređenju mentalnog zdravlja i kvalitete života kako kod odraslih tako i kod djece.

Prvo, tjelesne aktivnosti doprinose smanjenju stresa i anksioznosti. Kada vježbamo, naše tijelo oslobađa endorfin, koji je prirodni hormon sreće i zadovoljstva. Ovaj hormon pomaže u smanjenju osjećaja tjeskobe i stresa te povećava osjećaj dobrobiti.

Drugo, tjelesne aktivnosti pomažu u prevenciji depresije. Mnoga istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba, posebice aerobno vježbanje može smanjiti rizik od depresije i pomoći u njezinoj prevenciji. Vježbanje potiče oslobađanje neurotransmitera poput serotonina i dopamina koji pomažu u regulaciji raspoloženja i smanjenju simptoma depresije.

Treće, tjelesne aktivnosti pozitivno utječu na sliku o sebi. Povećavaju samopoštovanje, odnosno doživljaj vlastite vrijednosti i poboljšavaju pojam o sebi. Kada vježbamo, poboljšavamo svoje tijelo i postajemo jači. To može pomoći u osjećaju zadovoljstva sa sobom te povećati samopouzdanje koje može biti narušeno, posebice u tinejdžerskoj dobi.

Četvrto, tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju zdravih društvenih odnosa. Mnoge aktivnosti poput timskih sportova i grupnih vježbi uključuju interakciju s drugom djecom. To može pomoći u izgradnji pozitivnih društvenih odnosa i povećati osjećaj pripadnosti.

Konačno, tjelesne aktivnosti pomažu u poboljšanju kognitivnih funkcija. Mnoga istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba može poboljšati kognitivne funkcije poput pamćenja, koncentracije, pažnje i procesa donošenja odluka. To može pomoći u boljem obavljanju svakodnevnih školskih zadataka i povećati produktivnost.

Uzevši sve u obzir, pronađite aktivnost u kojoj se vaše dijete najbolje osjeća. Ako dijete nije zainteresirano za bavljenje sportom, tjelesno aktivan može se biti i na druge načine – hodanje, trčanje, planinarenje, ples, plivanje, pilates, aerobik, vožnja bicikla…dok god se potiče djetetov fizički i psihički razvoj.

«Kada bi se vježbanje moglo staviti u tabletu, taj bi lijek bio najkorisniji i najviše bi se pripisivao» (Staff, 1992)

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići