Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

Rizici i zaštitni faktori u razvoju djece: ekološki model podrške i povezanosti

“Nijedno društvo ne može dugo opstati osim ako njegovi članovi nisu naučili osjetljivost, motivaciju i vještine potrebne za pomoć i brigu o drugim ljudskim bićima.”

Urie Bronfenbrenner

 

Svako dijete ima svoje jedinstvene potrebe i treba mu pristupiti na osoban način. Bronfenbrennerov ekološki model razvoja omogućuje nam razmatranje različitih rizika s kojima se dijete može suočiti, pri čemu možemo identificirati i razumjeti važne aspekte okoline koje mogu utjecati na njegovo mentalno zdravlje. Kroz ovaj model, jasno se vidi kako pojedini sustavi i odnosi unutar njih međusobno, djeluju na dijete i mogu utjecati na njegov razvoj. Taj model opisuje pet sustava odnosa (mikrosustav, mezosustav, egzosustav, makrosustav i kronosustav) koji okružuju pojedinca kao koncentrični krugovi. Dalje u tekstu kratko opisujemo te krugove i moguće rizike koji se u njima pojavljuju, kao i zaštitne čimbenike na svakom od njih.

Prvi krug su grupe i sustavi s kojima je dijete u neposrednoj i redovitoj interakciji. Obuhvaća obitelj, školu, vršnjake i susjedstvo. Rizici uključuju sukobe u obitelji i među vršnjacima, prilagodbu na vrtić/školu te osjećaj neprihvaćenosti. Podržimo djecu kroz pozitivne odnose, poticanje inkluzivnog okruženja te razvijanje emocionalne inteligencije. Važna je podrška roditelja, učitelja i skrbnika u izgradnji zdravih odnosa.

Drugi krug povezuje elemente prvog kruga, poput odnosa između roditelja i škole te obitelji i lokalne zajednice. Neusklađenost između ovih grupa može uzrokovati probleme u djetetovom razvoju. U drugom krugu, osim povezivanja elemenata prvog kruga, posebno je važno istaknuti i povjerenje između pojedinih aktera, poput roditelja i škole te obitelji i lokalne zajednice. Kada postoji međusobno povjerenje, lakše se rješavaju problemi, olakšava se komunikacija i stvaraju se zajednički ciljevi za dobrobit djeteta. Dobar odnos pojedinih elemenata ovog sustava omogućuje stvaranje harmoničnog i poticajnog okruženja koje je od vitalnog značaja za napredak djeteta.

Treći krug obuhvaća čimbenike koji ne utječu izravno na dijete, poput radnog mjesta roditelja, dostupnosti vrtića ili zdravstvenih usluga. Nesigurnost u radnom mjestu roditelja ili nedostatak resursa u zajednici može stvarati dodatni stres za obitelj i djecu. Iako kao roditelji ne možemo potpuno kontrolirati stabilnost i sigurnost naše okoline, možemo biti svjesni rizika i njihovog utjecaja na nas. Važan zaštitni faktor je odnos koji imamo s drugima na prijašnjim razinama, kao što su članovi obitelji ili djetetova škola, a podrška i povezanost s drugima pružaju ključnu podršku i utječu na djetetov razvoj. Bez obzira na radno mjesto, dijete će nas voljeti i podržavati ako nastojimo graditi dobar odnos.

Četvrti krug opisuje kulturu u kojoj se dijete nalazi, uključujući običaje, stavove, pravila i druge čimbenike koji oblikuju njegov identitet. Vrijednosti društva koje potiču nasilje ili pretjerano natjecanje mogu uzrokovati udaljavanje ljudi jednih od drugih. Međutim, važno je shvatiti da mi kao društvo imamo priliku utjecati na tu kulturu. Promicanjem kulture suradnje, razumijevanja i brige prema svim članovima, možemo smanjiti rizike. Kroz inkluzivne i podržavajuće prakse, možemo izgraditi okolinu u kojoj svi imaju priliku ostvariti svoj puni potencijal i osjećati se prihvaćeno. Društvo je zajednički napor svih nas, i naša suradnja može stvoriti okruženje u kojem svi mogu prosperirati i osjećati se povezano s drugima.

Posljednji, peti krug, sastoji se od okolišnih čimbenika i promjena tijekom života koje utječu na pojedinca. To može uključivati razvod roditelja, razvoj nove tehnologije, globalne pandemije ili neizbježne životne nepogode poput gubitka voljene osobe ili prirodnih katastrofa. Takve promjene zahtijevaju prilagodbu, a podrška svih čimbenika s prijašnjih razina ima ključnu ulogu u pomoći u tom procesu. Osiguravanjem povezanosti i podrške na svim razinama ekološkog modela, kao što su obitelj, škola, zajednica i društvo, možemo olakšati prilagodbu i smanjiti rizike.

Ekološki model naglašava važnost zajedništva i međusobne povezanosti među pojedinim elementima modela, jer kroz tu veću cjelinu dobivamo podršku i smisao u životu. Svi smo međusobno povezani i ovisimo o drugima kako bismo izgradili ispunjen i zdrav život. Djeca, kao naša budućnost, posebno trebaju potporu i razumijevanje kako bi se razvila u snažne i samosvjesne pojedince koji će doprinijeti društvu na pozitivan način.

Želimo vam dobru povezanost u svim vašim krugovima,

Vaš Centar Luka Ritz

https://www.simplypsychology.org/bronfenbrenner.html

https://sproutsschools.com/bronfenbrenners-ecological-systems/

https://www.cdc.gov/violenceprevention/about/social-ecologicalmodel.html

https://sites.google.com/site/linneuspalmeudsmandhkr/research/a-holistic-view—bronfenbrenner

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići