Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

Ispod maske blagdanskih dana

„Ispod maske blagdanskih dana
manje je osmijeha, no sto je rana.
Na fotografiji lica sretno se smiju,
iza objektiva ožiljke kriju.“

I naravno da se ovaj stih ne odnosi na sve obitelji, no nažalost je velik broj onih koji će se u istome prepoznati. Blagdansko vrijeme je emocionalno najranjiviji period godine. Neke obitelji na blagdanske dane ujedno i obilježavaju godišnjice smrti svojih najdražih/najbližih. Neki osjećaju frustraciju što nisu u mogućnosti odgovoriti na komercijalizirane blagdanske zahtjeve. Nekim roditeljima blagdanski dani nisu ujedno i neradni. Još se teže nose i podnose postojeći sukobi jer „Ja se sa svojima svađam, dok Dora sa svojim roditeljima ide na skijanje“ – društvena je usporedba najveća zamka blagdanskog osmijeha. Mnoge obitelji nemaju autentične fotografije, a djeca i mladi dojmove o svijetu stvaraju upravo preko tuđih osmijeha ispod okićenog bora. Djeca žele vjerovati u iskren i pravedan svijet, pa teško razumiju da mnogi imaju tendenciju lažnog prikazivanja na van. Da bi nam „prikazivanja na van“ bila što iskrenija, odnosno da bi takvi bili dječji osmijesi, u nastavku iznosimo priču čijoj smo emociji svjedočili.

U Centar je došao dječak čija je obitelj nižeg socio-emocionalnog statusa. U ruci je držao gusarsku kuku, očev poklon kojeg je ponosno ponio sa sobom. Iz očeve priče, poznate od ranije, zna se da je ta kuka kupljena prema kriteriju financijske mogućnosti. Otac ju je šaljivo, s blagom primjesom nelagode u glasu, nazvao „akcijskim poklonom“. Međutim, ta je kuka „najbolji poklon ikada“ (reče naš dječak) jer je otac uz nju ispričao priču. Rekao je sinu da ga je podsjetila na njega jer on ima gusarsku hrabrost, jer je neustrašiv te mu je simbolično poželio da s tom kukom „i dalje grabi ljubav, hrabrost, sreću i zdravlje“.

Dragi čitatelji, nadamo se da smo vas ovom nadahnjujućom pričom podsjetili na poseban začin svake blagdanske delikatese, a to je priznanje bitnosti. Odnose jačajmo iskazivanjem poštovanja, kvalitete nečije osobnosti, značaja nečije uloge u našem životu… To su najbolji darovi koji provociraju najiskrenije osmijehe. Sjetimo se koliko je trajalo zadovoljstvo uoči, tijekom i nakon otvaranja poklona (nije analogno vremenu rada da bi se taj poklon kupio). Međutim, sve ono obojano emocijom se nosi u starost (vjerujemo da će dječak u priči iznad imati što za pričati svojoj djeci ).

Do idućeg tipkanja, Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići