Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

„Grč u želucu, praznina u glavi“ – ispitna anksioznost

Ponedjeljak matematika, utorak hrvatski, srijeda čak engleski i priroda… Školsku svakodnevicu obilježavaju ispitne okolnosti. Nerijetka je situacija da se djeca nalaze u moru ispita i zadataka, stoga ne čudi da je stres dobro poznat partner u školskim klupama.

Ispitna anksioznost predstavlja neugodno stanje koje dijete (ili odrasla osoba) doživljava prije ispitne situacije, bilo da se radi o usmenoj, pisanoj provjeri znanja ili samom razmišljanju o takvim situacijama. Dijete na takvu situaciju odgovara različitim tjelesnim (znojenje, lupanje srca, ubrzano disanje…), emocionalnim (strah, sram, panika…) ili ponašajnim reakcijama (izostajanje iz škole, kašnjenje u školu, plakanje…), popraćenim predviđanjima neuspjeha.

Roditelji se često javljaju u Centar tražeći podršku u izboru adekvatnog pristupa navedenom problemu, uslijed čega prepoznajemo potrebu za učestalim isticanjem važnosti odnosa povjerenja s djetetom. Razgovor je osnovno sredstvo prepoznavanja onoga što djetetu predstavlja problem i što dovodi do toga da uoči ispitne situacije doživljava stres. Stoga, dragi roditelji, pitajte svoje dijete o okolnostima njegove problemske situacije (kada se počeo javljati određeni problem, što tada osjeća, kako se ponaša, o čemu tada razmišlja…). Budite mu podrška u razumijevanju njegovih emocija, koristeći rečenice poput, primjerice – „Čujem da te to zaista uznemirava. Žao mi je što te boli trbuh kada se pripremaš za ispit iz matematike“. Kako biste utjecali na razvoj motivacije djeteta u rješavanju aktualnog problema, možete zajednički napraviti listu prijašnjih djetetovih uspjeha kako biste ga podsjetili koje je sve izazove uspješno prevladalo. Pohvalite i nagradite trud kojeg dijete ulaže u proces učenja i pripremanja za ispit. Ukoliko dijete iskazuje otpor prema učenju, nastojte aktivno sudjelovati u pripremi djetetovog učenja za ispit/test. Pokušajte zajedno podijeliti nastavni sadržaj koji treba pripremiti za ispit, osigurajte mu adekvatne uvjete za učenje te istražite koji način učenja djetetu najviše odgovara. Možete i odglumiti ispitnu situaciju u kojoj ćete Vi, kao roditelj, preuzeti ulogu učitelja koji ispituje, a vaše dijete ulogu učenika koji usmeno odgovara (ako se radi o usmenom ispitivanju) ili mu sastavite ispit s pitanjima (ako se radi o pisanoj provjeri znanja).

Pokažite interes za zbivanja u školi. Dijete voli pričati o aktivnostima u kojima je sudjelovalo tijekom boravka u školi (primjerice igre s vršnjacima, razgovori s prijateljima…). Na taj način dijete shvaća kako škola nije isključivo mjesto na kojem treba ostvariti obrazovni uspjeh, već i mjesto za druženje i igru s prijateljima. Takvim ćete razgovorom ujedno moći i provjeriti postoji li problem u planu vršnjačkih odnosa (primjerice, ismijavanje djetetovog ne/uspjeha od strane vršnjaka), a zbog kojeg Vaše dijete iskazuje tjeskobu uoči ispitne situacije.

Pomozite djetetu da se dobro osjeća na dan ispita. Za svaki novi dan, a posebno djetetu stresan dan, važno je da se dijete dobro naspava. Prije odlaska u školu, možete s njim raditi i na tehnikama opuštanja – upalite radio ili njemu omiljenu glazbu, zajedno primijenite tehnike trbušnog disanja, uputite ga da zatvori oči i broji unatrag od pet i slično. I na kraju, baš kao što i sami volite dobiti ohrabrenje uoči Vašeg poslovnog/karijernog izazova, tako i svom djetetu uputite riječi ohrabrenja – vjerovanje roditelja u djetetovu sposobnost doprinosi djetetovom razvoju samopouzdanja.

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići