Blog

Aktualno

Tjedan psihologije

Ovog tjedna obilježava se 16. Tjedan psihologije u Hrvatskoj. U sklopu tjedna održavaju se različite radionice, predavanja, grupe podrške i slično. Na linku https://www.psihologija.hr/program.html možete vidjeti što se nudi upravo u vašem gradu!

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja! Krilatica je kojom se vodi portal Mentalno zdravlje grada Zagreba, a upravo Svjetska zdravstvena organizacija ne opisuje mentalno zdravlje kao odsutnost bolesti/teškoća, već kao stanje dobrobiti u kojemu pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s uobičajenim životnim stresom, može biti produktivan, plodan te sposoban pridonositi zajednici.

Što to znači? Mentalno zdrava osoba ne doživljava isključivo ugodne emocije, već je sposobna nositi se s neugodnim emocijama, poput tuge ili ljutnje, koje su sastavni dio života. Osim toga, mentalno zdrava osoba prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati kvalitetne odnose s drugima, produktivna je na radnom mjestu, doprinosi zajednici te ima osobni kapacitet da se suoči s raznim izazovima, a da pri tome ne naruši vlastitu psihološku dobrobit.

Na mentalno zdravlje utječu razni čimbenici, a neki od njih se odnose na genetsku predispoziciju, biološke čimbenike (primjerice, kronične bolesti), socio-ekonomski status, odgoj, rana iskustva, okolišne čimbenike te zlouporabu psihoaktivnih tvari.

Kako prevladati teškoće i kome se obratiti? U prevladavanju tih teškoća mogu pomoći dobri socijalni odnosi, podrška obitelji i bliskih osoba. Mogu se koristiti različiti oblici samopomoći, uključujući vježbe disanja, tjelesna aktivnost, slušanje glazbe, likovno izražavanje te brojni drugi postupci. No, nekada razgovori s drugim osobama ili različiti oblici samopomoći nisu dovoljni. Tada je potrebno potražiti pomoć stručne osobe poput psihologa, psihijatra, pedagoga i drugih stručnjaka pomagačkih zanimanja.

Pišite nam kako vi čuvate svoje mentalno zdravlje?

Centar Luka Ritz

IZVOR:

Štimac Grbić, D. (2022). Zašto je duševno zdravlje vodeći izazov zdravlja u Hrvatskoj danas?. Epoha zdravlja: glasilo Hrvatske mreže zdravih gradova15(1), 4-6.

Hrvatsko psihološko društvo: https://www.psihologija.hr/program.html

https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/

https://www.zdravi-grad-porec.hr/strucna-tema/mentalno-zdravlje-temelj-naseg-zdravlja-i-snage/

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići