Blog

Aktualno

Što je to motivacija?

Danas ćemo pisati o motivaciji. ?

Kada bi Vas netko upitao što je to motivacija i kako ju ostvariti, što biste odgovorili?

Jednostavno rečeno, motivacija je psihički proces koji potiče, održava i usmjerava ponašanje osobe prema određenom cilju.

Ona je promjenjiv i dinamičan proces. Tako se promjenjivost očituje u činjenici da nas ne motiviraju uvijek iste stvari, jednom je to pizza, drugi put je to čokolada. Zatim postoji dinamičnost kao drugo obilježje motivacije koja uzrokuje izraženije ponašanje kao posljedicu većeg intenziteta motivacije. To bi značilo da što smo bliže određenom cilju to za njega više radimo, primjerice, što nam je ispit bliže, više učimo i slično.

Općenito, prema vrsti motiva koji ih pokreću postoje dvije vrste motivacija – ekstrinzična (vanjska) i intrinzična (unutarnja). Na taj je način ekstrinzična motivacija pod utjecajem vanjskih poticaja poput novca, ocjena, nagrada, pohvala i slično, dok je intrinzična motivacija potaknuta unutarnjim poticajima kao što su znatiželja, ljubav, zdravlje, uspješnost, itd.

Jednostavno rečeno, za aktivnost određenu ekstrinzičnom motivacijom možemo reći da je ona posrednik u ostvarenju drugog cilja, tj. ako nema nagrade, nema ni aktivnosti. No za intrinzičnu motivaciju to nije slučaj, aktivnost potaknuta unutarnjim motivima jest sama po sebi nagrada.

Način na koji motivacija nastaje najlakše je predočiti motivacijskim ciklusom. On se sastoji od nekoliko komponenti koje slijede jedna iza druge. Tako taj ciklus započinje određenom potrebom, biranjem motiva, nakon čega slijedi instrumentalno ponašanje, tj. ono koje nas dovodi do određenog cilja, određene barijere (zastoj u prometu, religija, slomljena ruka,…) koje mogu izazvati frustraciju te u konačnici cilj nakon čijeg ostvarenja dolazimo u ravnotežu.

Navedene nas barijere mogu lako sputati, odvratiti od cilja, izazvati frustraciju pa i natjerati nas na odustajanje, no bitno je učiniti upravo suprotno. Ako nam je motivacija dovoljno jaka, cilj dovoljno jasan onda nas niti jedna barijera ne bi smjela spriječiti u njegovu ostvarenju. Možda je upravo sljedeći korak onaj koji će vas dovesti na željenu destinaciju. ?

Centar Luka Ritz

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići