Blog

Aktualno

Sretan nam Svjetski dan socijalne pravde!

Ne tako davne 2007. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku kojom se 20. veljače obilježava Svjetski dan socijalne pravde, a sve u svrhu kako bi se osvijestilo i pridonijelo suzbijanju siromaštva, osiguravanjem jednakih mogućnosti u radu, obrazovanju i drugim područjima života.  Sve to je moguće jedino i isključivo u društvu u kojem se poštuju ljudska prava i slobode te jednakost svih članova.

Neke od definicija samu pravdu opisuju kao zahtjev kojim bi „svatko trebao dobiti ono što mu pripada“ s pretpostavkom da svi sudionici trebaju imati jednaku početnu šansu. Neki znanstvenici smatraju kako nam osjećaj pravde s kojim se susrećemo u vlastitoj obitelji postaje svojevrstan okvir za kasniji moralni razvoj.

Sami pojam socijalne pravde je prvi puta korišten 1840. godine, dok mu se veća pažnja posvećuje razvojem tržišne demokracije, demokratskih sustava te prilikom reguliranja socijalnih odnosa unutar države. Cilj socijalne pravde je sprečavanje krajnje nejednakosti među ljudima. Prema tome, svakom čovjeku bi trebala biti omogućena temeljna materijalna i nematerijalna dobra.  Socijalna pravda se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvenoj zaštiti, kao i primjene ljudskih prava u svim ostalim područjima života.

A što na sve ovo kažu mladi u Hrvatskoj? Rezultati istraživanja (Ljubotina, 2003) provedenog među mladima u Hrvatskoj pokazali su kako općenito nepravednim društvo smatra 49,7% osnovnoškolaca, 73,8% srednjoškolaca te 77,2% studenata. Čak više od dvije trećine ispitanika smatra kako u Hrvatskoj svi ljudi nemaju jednake šanse ostvariti svoje želje i ciljeve. Također, utvrđeno je kako se percepcija socijalne nepravde povećava s dobi, tj. povećanjem stupnja obrazovanja, pa tako učenici osnovnih škola percipiraju manju socijalnu nepravdu od srednjoškolaca i studenata.

Zapamtite, svi mi imamo odgovornost pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe imaju jednaka prava, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i da ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života.

Centar Luka Ritz

Izvor: Ljubotina, D. (2003). Mladi i socijalna pravda. Filozofski fakultet. Sveučilište u Zagrebu

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići