Blog

Aktualno

Socijalna distanca ili osamljenost?

Možda je vrijeme da se pitamo što ova dva pojma znače za nas same. Znači li socijalna distanca osamljenost, izoliranost od podrške, razumijevanja i ljubavi? Ili socijalnu distancu možemo prevesti kao dobronamjernost i odgovornost za sebe i ljude oko nas? Znači li biti sam sa sobom biti osamljen? Biti sam sa sobom. Možda zvuči lagano i prirodno. No je li uistinu tako? Samoća nas često može suočiti s nekim mislima koje mogu biti teške kao i izazvati teške emocije koje smo naprosto u neko ranije doba, odlučili spremiti u ladicu koju smo potom dobro zaključali i spremili ključ u džep. No došla su i neka duga vremena. Vrijeme u kojem je ključ iz našeg džepa sam iskočio i odškrinuo ladicu. Možda na to nismo bili spremni, možda nismo željeli, ali možda je sada vrijeme da malo bolje upoznamo sami sebe, suočimo s nekim stvarima od kojih smo bježali kroz stotine aktivnosti koje nam je svakodnevni život nosio. Vrijeme u kojem smo primorani sjesti, razmisliti, suočiti se i jednostavno biti ovdje i sada.

Možda je ovo prilika za promišljanje o našim odlukama, prošlim, sadašnjim i budućim. Da, budućim…Možda je pravo vrijeme za postavljanje prioriteta, odluka za budućnost, preslagivanje ormara vrijednosti i jednostavno ucrtavanje nekog malo drugačijeg puta na našu kartu života. Možda na kartu možemo dodati jednu uličicu zvanu dobronamjernost prema drugima, a drugu dobronamjernost prema sebi. Jedna uličica ucrtana na karti može biti i briga o sebi. Jedan puteljak može nas voditi u razvijanje bliskosti s partnerom, prijateljem, djecom.

Biti sam ne mora značiti biti osamljen. Donesimo odluku i učinimo nešto vrijedno za sebe. Nešto po čemu ćemo ovo vrijeme pamtiti ne samo kao „doba koronavirusa“ ili „doba velikog potresa“. Neka ovo vrijeme pamtimo i po promjenama i odlukama koje ćemo donijeti i ponijeti sa sobom i kada ovo vrijeme bude iza nas.

Evo i par ideja kako upoznati sebe?.

Koliko zapravo znate što volite? Uvijek jedete Milky Way, a nikad niste probali Snickers ?. Malo prošnjofajte po svojim policama s čajevima, čokoladama, keksićima. Složite mali laboratorij otkrivanja različitih okusa i otkrijte koji okusi vam odgovaraju više, a koji manje.

A i s klincima uvijek možete odigrati kviz zvan „pogodi kojeg sam mirisa/okusa“. Kao što znamo, djeca najviše uče gledajući nas odrasle. Fokus, pažnja i učenje odraslih o sebi, potaknuti će i vašu djecu da uče otkrivati sebe, a samim time i jasno izražavati svoje misli i osjećaje ?.

 A sada upute za kviz ?!

Jednoj osobi iz svoje obitelji stavite povez na oči i na stol složite različite čajeve, začine ili nešto što vam se čini zgodnim ?. I jednostavno, igrajte se pogađanja. Za one hrabrije, preporučujemo igru testiranja okusa i isprobavanja različite hrane. Tko zna, možda otkrijete da volite poriluk ?. Dok vaši bližni pogađaju, propitkujte koji čaj je sladak, koji kiseo? Pogađajte u kojem je med, a u kojem je šećer, sviđa li vam se neki okus ili ne. Možda će vam neki okus biti neobičan ili nov, možda čak i čudan. Izmjenite iskustva, učite o sebi i usput se dobro zabavite ?.

Ideje za ostala osjetila  dajemo narednih dana! A nas uvijek vesele vaši komentari ako ste nešto od aktivnosti i isprobali ?.

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići