Blog

Aktualno

Ovisnost o društvenim mrežama

Danas ćemo pisati o ovisnosti o društvenim mrežama.?

Na koji način društvene mreže utječu na nas?

Jedan od prvobitnih ciljeva za nastanak društvenih mreža bio je povezati ljude, olakšati ili omogućiti bolju komunikaciju te brzo i lako prenijeti informacije, no je li to povezivanje bilo uspješno? Kako stvari danas stoje, ta nas je „povezanost“ samo udaljila. Pad komunikacijskih vještina, vrijeđanje, zlostavljanje te lako dostupan neprimjeren sadržaj samo su neki od raznih problema koje pristup društvenim medijima ima za posljedicu.

Sami osnivači društvenih mreža uviđaju da je problem prisutan, pogotovo u pogledu razvoja ovisnosti o „potrebi za povezanošću“. Ta ovisnost o društvenim mrežama dovodi do pada koncentracije, odnosno nemogućnosti usredotočenja na određene stvari, primjerice naše obaveze i svakodnevne situacije koje ne zahtijevaju pristup internetu i medijima. Često su tako mobiteli danas sve više prisutni za stolom tijekom ručka, u vožnji usred prometa i sl. Tako se svakodnevno događaju situacije da se nađete s nekim na kavi ili u šetnji, a da pritom druga osoba ili pak vi sami često posežete za mobitelom i odgovarate na poruke, „scrollate“ po Facebook-u, Instagram-u i slično. Umjesto da budemo prisutni upravo u tom trenutku, mi se isključujemo i povezujemo na naš virtualni svijet. Ovu temu o načinu na koji društveni mediji upravljaju našim životima i razvijaju ovisnost jako dobro obrađuje dokumentarac iz 2020. godine „Društvena dilema“ (The Social Dilemma) Jeffa Orlowskog.

Prema navedenom se može zaključiti da je ovisnost o društvenim mrežama itekakav problem. Ona za razliku od ovisnosti o nikotinu, alkoholu i drogama nema pretjerano izraženu lošu kliničku sliku, izuzev stresa i depresije koji se često javljaju, ali dovodi do dugoročnog problema općenitog ljudskog funkcioniranja te manjka stvarne socijalizacije.

Stoga, podignite svijest o tome koliko ste dnevno online i promislite jeste li to vrijeme mogli iskoristiti na kvalitetniji način. Zato izađite van, uživajte u zalasku sunca ili nađite novi hobi, nemojte samo zuriti u ekrane, vani je lijep dan. ?

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići