Blog

Aktualno

Obilježen Dan otvorenih vrata :)

27.02.2019. Centar Luka Ritz je povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatijeg kao „Dan ružičastih majica“ organizirao Dan otvorenih vrata s ciljem senzibilizacije javnosti o problemima nasilja među djecom i mladima, kao i nasilja općenito te važnosti sustavne prevencije kao najučinkovitije metode borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tom prigodom Centar je posjetila i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u prisustvu Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i suradnika obišla prostore Centra. Tijekom boravka u Centru Predsjednica se upoznala sa zaposlenicima koji su joj predstavili stručni rad Centra, korisnicima usluga Centra, volonterima i predstavnicima suradnih ustanova koji zajedno s Centrom Luka Ritz provode  aktivnosti  koje imaju za cilj doprinijeti  prevenciji vršnjačkog nasilja.

Grad Zagreb  je osnivanjem Centra Luka Ritz  prepoznao važnost ulaganja u preventivne programe te dodatno osnažio preventivnu ulogu lokalne zajednice. Time su građanima Grada Zagreba osigurane besplatne usluge savjetovanja i pomaganja te psihosocijalne podrške koje za cilj imaju spriječiti, odgoditi ili umanjiti  rizične  čimbenike, koji povećavaju vjerojatnost nastanaka problema kako  vršnjačkog nasilja tako i drugih oblika problema u ponašanju kod djece i mladih.

Centar u svakodnevnom radu naglasak stavlja na individualni pristup, interdisciplinarnost te međuresornu suradnju s odgojno obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te organizacijama civilnog društva. Vjerujemo da samo zajedničkim koordiniranim djelovanjem i suradnjom možemo ostvariti najbolje rezultate. Većina naših korisnika u Centar dolazi samoinicijativno, ohrabrena pozitivnom percepcijom imena Luke Ritza kao simbola borbe protiv nasilja te jednostavnošću dolaska – dovoljno je samo dogovoriti termin. Upravo su to glavni razlozi zbog kojih nam se korisnici obraćaju već kod pojave prvih teškoća ili odgojnih izazova bez straha od etiketiranja i stigme, jer je stigma povezana s problemima mentalnog zdravlja jedan od glavnih razloga odgađanja traženja pomoći.  S tim u vezi sve više se u usluge Centra  uključuju djeca već u vrtićkoj dobi, što nas čini posebno zadovoljnima jer ključ rješavanja problema osim u prevenciji leži i u pravovremenoj, ranoj intervenciji.

Od početka rada Centra Luka Ritz  u studenome 2017. godine do danas pružili smo više od 3000 usluga za nešto manje od 800 korisnika. Od ukupnog broja korisnika Centra  djece i maloljetnika u dobi od 4 do 17 godina bilo je 34,17%. , a odraslih 65,83%. Pomoć u Centru najviše su tražile ženske odrasle osobe u dobi od 36 do 45 godina te djeca i maloljetnici muškog spola u dobi od 10 do 17 godina. Najviše korisnika se obratilo  za pomoć i podršku zbog odgojnih teškoća i problema u obiteljskim odnosima, njih 52%. Osim navedenog,  korisnici su se većinom obraćali zbog teškoća u socijalnom i emocionalnom funkcioniranju, teškoća u odnosima s vršnjacima, školskih poteškoća kao i iskustva s nasiljem.

Od ukupnog broja korisnika kroz tretman se utvrdilo iskustvo nasilja kod 17,5% korisnika. Od toga je 32% u ulozi  počinitelja, 53 % u ulozi žrtve te 14,45% u ulozi osobe koja je svjedočila nasilju.

Kod korisnika kod kojih je utvrđeno nasilje, 65,43% korisnika proživjelo je neki od oblika obiteljskog ili partnerskog  nasilja dok je u vršnjačko nasilje bilo uključeno 34,57% djece.

Ove brojke još jednom ukazuju na značajnu prisutnost različitih problema s kojima se suočavaju  djeca,  mladi i obitelji u današnjem vremenu te još jednom naglašavamo važnost sustavne prevencije rizika za razvoj navedenih problema, pravovremenu i adekvatnu intervenciju kada se problemi pojave  te važnost zajedničke koordinirane suradnje na svim razinama od pojedinca, obitelji, odgojno obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne skrbi, pravosuđa, ustanova civilnog društva, medija te društva u cjelini.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Stup svega je obitelj
“Za mene je Luka Ritz simbol otpora ne samo drukčijemu, posebnomu, on je odbio ukalupiti se u neko društvo samo zato da bi ga netko prihvatio. On je odlučio biti svoj i na taj način pridonijeti svojem društvu, nije mogao ni sanjati svoju tragičnu sudbinu i da će tek nakon svoje smrti odigrati tako snažnu ulogu u hrvatskom društvu”, izjavila je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon obilaska Centra.

Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići