Blog

Aktualno

Mjesec borbe protiv ovisnosti

U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti. Kao i prošle godine, naš naglasak biti će na području digitalnih – modernih tehnologija. ?

Znanstveno je dokazano da nas značajke digitalnih uređaja kao što su obavijesti različitih aplikacija, automatsko pokretanje videa, lajkovi i poruke koje brzo nestaju, izazivaju da pogledamo/provjerimo/odgovorimo odmah, jer u suprotnome imamo osjećaj da smo nešto važno propustili. Nije tajna da su platforme društvenih mreža namjerno dizajnirane kako bi zadržale pažnju korisnika što je duže moguće, ulazeći u psihološke pristranosti i ranjivosti povezane s našom željom za vrednovanjem i strahom od odbacivanja. Pretjerano pasivno korištenje društvenih mreža – samo pregledavanje postova – može biti nezdravo i povezano je s osjećajem zavisti, neadekvatnosti i smanjenog zadovoljstva životom. Svaka ovisnost, pa tako i digitalna, hrani unutarnju samoću. Prividno je zacjeljuje, donosi nešto zauzvrat, daje nešto u zamjenu za nekoga.

No postoje načini kako se oduprijeti toj napasti. Svjesno uzimanje pauze, ostajanje s našim mislima kako bismo bili „dostupni“ sebi i svojim najbližima, umjesto da smo stalno dostupni drugima prvi je korak u promjeni, ako ne i najvažniji!

Naš prijedlog vama je da isprobate naših 12 ponuđenih aktivnosti i budete bliži sebi, a time i drugima! Mi smo već isprobali prvu, a vi?

 1. Spusti mobitel i zamijeti ljude kojima si okružen. Ako zamijetiš nešto što ti se sviđa na nekome, uputi mu kompliment. Neka bude iskren i neočekivan!
 2. Nazovi svojeg najboljeg prijatelja umjesto da se dopisujete preko wapp-a! Zašto bi pozivi bili rezervirani samo za „upss, slučajno sam stisnula“ ili „jeste li zainteresirani za naš najnoviji paket?“ Osvijesti koliko ti je zapravo drago čuti nečiji glas pa reci onda kako su pozivi i poruke ista stvar.
 3. Odi do sebi najbliže knjižnice i istraži kakvu ponudu imaju. Ne moraš ni znati koji naslov tražiš, izgubi se među policama i naslov će ti sam pasti pod ruku. P.S. uvijek je tu i posebna polica preporuka i najčitanijih naslova, ako si ful bez ideja. 🙂
 4. Prošeći svog psa ili psa svog susjeda, prijatelja…! Psi su zakon jer nas uče kako biti znatiželjan, kako vjerovati i biti prisutan.
 5. Često čuješ kak je yoga super i to još čuješ dok čangrizav pogrbljeno sjediš za kompom? Nema opravdanja, trk na youtubea do prvog videa ili prve aplikacije i budi nasmijano, rastegnuto biće.
 6. Preduhitri svoj mob prije nego ti krepa izradom 10 trenutačno najdražih slika! Ukrasi njima svoju sobu, ili još bolje, pokloni neke svojim prijateljima. Značit će im puno više od taggiranja na nekom memeu, provjereno. 😉
 7. Budi turist u svom gradu, ali ozbiljno. Da, znam da si bio si u Zoološkom ko’ mali, ali baci pogled kako ti izgleda sad kroz tvoje „ozbiljnije“ oči.
 8. Znaš one fotokabine za slikanje? Preduhitri gužvu na Adventu da bi imao takvu uspomenu, fotokabina na Glavnom stoji tamo cijele godine. Spontano ju u prolazu predloži frendu, curi, dečku.
 9. Izradi od papira brod ili ždral, ili još bolje, nauči nekoga kako ih izraditi!
 10. Dohvati onu kutiju puzzli s vrha ormara i okupi cijelu obitelj da ju napokon složite.
 11. Zagledaj se u oblake, pronađi životinje i razne u oblike u njima!
 12. Ne moraš biti masterchef, ali možeš znati napraviti ono jedno jelo po kojem te svi pamte (makar ga radio i prečesto). 😉

Tvoj Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

 • WordPress Obavezni
 • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići