Blog

Aktualno

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Ovisnost novog doba ??

U suvremenom dobu moderna tehnologija ima veliki utjecaj u svakodnevnom životu poput komuniciranja, dijeljenja sadržaja, ali i obrazovanja te obavljanja posla. Djeca i mladi su sve ranije izloženi upotrebom moderne tehnologije i interneta što potvrđuje Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj te navodi skupinu mladih u dobi od 18 do 24 godine kao najveće korisnike interneta. Internet omogućuje razne mogućnosti koje olakšavaju umrežavanje i komunikaciju s ostatkom svijeta, ali također može imati negativne učinke na djecu i mlade – potaknuti neželjene oblike ponašanja, narušavanje privatnosti i sigurnosti i u krajnjem slučaju – gurnuti ih u internetsku ovisnost.

Obično riječ ovisnost asocira na konzumiranje droga, no ovisnost se može razviti iz aktivnosti ili ponašanja koja iz navike prelazi u ovisničko ponašanje. Ovisnost o društvenim mrežama i ovisnost o online video igricama spadaju u tu vrstu tzv. bihevioralne ovisnosti. No, ostaje pitanje kada se postaje ovisan? Gdje je granica? Važno je uočavanje znakova koji upućuju na moguću ovisnost internetom kod djece i mladih kao što su: preokupacija internetom (korištenje interneta postaje prva i zadnja aktivnost u danu), potreba za većom količinom vremena provedenog na internetu, bezuspješna kontrola ili prekid korištenja interneta koja uzrokuje uznemirenost, depresiju ili nervozu, ugrožavanje značajnih odnosa (laganje o vremenu provedenom na internetu, svađa/udaljavanje od prijatelja,  izolacija, boravljenje samo u kući, pad ocjena u školi i zanemarivanje školskih obaveza), korištenje interneta kao bijeg od problema (krivnja, anksioznost, depresija) i zanemarivanje drugih životnih navika (odstupanja u navikama spavanja- korištenje interneta noću, a spavanje danju). Korištenje interneta nije moguće izbaciti iz svakodnevice jer je njegova uloga postala nezamjenjiva u poslovnom, ali u privatnom životu gotovo svih ljudi. Iz tog razloga, stručnjaci savjetuju roditeljsku kontrolu prilikom korištenja interneta. Izdvojili smo za vas savjete kako bi spriječili prekomjerno korištenje interneta kod svoje djece i/ili adolescenata:

  1. Uvesti pravilo o maksimalnom vremenu boravka djeteta na internetu (postoje aplikacije Shutdown timer koje se mogu instalirati na kompjuter i/ili mobitel te postavljanjem aplikacije na npr. sat vremena te se uređaj protekom tog vremena gasi)
  2. Pratiti kako dijete koristi Internet – bilo bi poželjno kada bi se računalo držalo u zajedničkom prostoru npr. dnevni boravak
  3. Biti primjer svom djetetu – djeca više uče gledajući ponašanje svojih roditelja nego slušajući što im roditelji govore
  4. Poticati zdrave navike i stilove života – podržati dijete da se uključi u neku sportsku aktivnost, druženje s vršnjacima

Centar Luka Ritz je temu djece i mladih u kontekstu virtualnog okruženja obradio i u svojoj brošuri pod nazivom    Rizična ponašanja djece i mladih u virtualnom okruženju  koju možete preuzeti OVDJE.

 

Izvor: – Carević, N., Mihalić, M. i Sklepić, M. (2014). OVISNOST O INTERNETU MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA. Socijalna politika i socijalni rad, 2.(1), 64-81. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/122474.

– Mandić, S., Dodig Hundrić, D. i Ricijaš, N. (2019). Tretmanski pristupi ovisnosti o Internetu . Kriminologija & socijalna integracija, 27(2), 235-255. https://doi.org/10.31299/ksi.27.2..

– Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije: Ovisnost o internetu – ovisnost novog doba. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/mentalno-zdravlje/1131.

Centar Luka Ritz

 

 

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići