Blog

Aktualno

Međunarodni dan odgoja bez batina

Svake godine, na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan odgoja bez batina, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrobiti djece kao i važnosti adekvatnog odgojnog postupanja prema njima. Jer naša djeca su naša budućnost! 🙂

Zašto stalno podsjećamo na to?

Vjerujemo da većina vas želi za svoje dijete da jednoga dana bude samostalna mlada osoba, sigurna u sebe i svoje mogućnosti u nošenju s različitim životnim izazovima. Da bude uspješno u školi, da uspješno ostvaruje odnose sa svojim vršnjacima, da bude sigurno u sebe i da donosi odluke s kojima će na adekvatan način svakodnevno zadovoljavati vlastite potrebe. Kao što je odrastanje izazovno, izazovno je i biti vođa djeci na tom putu. Iako ideja o roditeljstvu budi u nama neke lijepe osjećaje, moramo priznati da biti roditelj je veliki izazov, s kojim se svatko od nas nosi najbolje što zna. Ponekad određene odgojne metode koristimo automatski i čine nam se logičnima i učinkovitima, a nisu možda najbolji izbor. Neugodne posljedice koje takve metode ostavljaju na dijete možda ne uvidimo u tom trenutku, no vrlo često ih postanemo svjesni kasnije. Nerijetko možemo čuti među roditeljima kako nema učinkovitog roditeljstva i odgoja bez povremenog tjelesnog kažnjavanja. Posezanje za tjelesnim kažnjavanjem ne samo da je društveno neprihvatljivo i zakonski kažnjivo, već time djeci dajemo poruku i učimo ih da je nasilje u redu i da je prihvatljivo biti nasilan kada se suoče s nekim problemom.

Je li vam se dogodilo da ste opominjući svoje dijete da ne smije tući druge, sami učinili isto? Tražili ste od djeteta da probleme ne rješava nasiljem, a već idućeg dana ste posegnuli za batinama u rješavanju problema na koji ste naišli u odnosu s djetetom. Što je dijete zaključilo? Moji roditelji probleme rješavaju nasiljem, znači da je to ipak u redu. Sjetite se da djeca uče po modelu i

„Nemojte brinuti što vas vaša djeca ne slušaju, brinite jer vas stalno gledaju.“

Odgovornost roditelja je voditi i disciplinirati dijete kroz odrastanje. Iako mnogi roditelji, disciplinu povezuju s kažnjavanjem, disciplina nije isto što i kažnjavanje. Kažnjavanje je svjesno nanošenje boli kako bismo natjerali dijete da se ponaša onako kako mi to želimo. Vođenjem i disciplinom dijete učimo prihvatljivom ponašanju postavljajući mu granice, pritom mu dajući do znanja što očekujemo od njega. Nudimo mu ponašanja koja smatramo prihvatljivima uz upoznavanje s njihovim posljedica. Kada govorimo ne kažnjavanju, pri tome ne mislimo ne i posljedicama. Važno je upoznati dijete s posljedicama kršenja pravila kao i posljedicama neprihvatljivog ponašanja. Primjerice: Ako budeš bacao djeci pijesak u oči, tvoje igranje u parku će završiti. A tada je važno i biti dosljedan, kako bi dijete naučilo koje ponašanje nosi sa sobom koju posljedicu. Tako gradimo i održavamo snažan odnos s djetetom zbog kojeg nas dijete ŽELI nastaviti slijediti.

Kako možemo uspješno voditi dijete bez kažnjavanja?

Upravljajte svojim emocijama. Dijete gledajući vas uči kako upravljati vlastitim emocijama. Priznajte djetetu kako se osjećate, a onda mu pokažite kako da se ono nosi s istim osjećajem kada mu se javi. Kada ste uznemireni, pronađite svoj način umirivanja. Kada smo smireni, bolje sagledavamo situaciju zbog čega i adekvatnije postupamo.

Prepoznajte i priznajte djetetove emocije. Dajte mu do znanja da ste tu za njega i da razumijete da je ljuto, tužno, uznemireno ili razdraženo. Tako stvarate sigurno okruženje u kojem dijete može izraziti svoje emocije, koje pokreću njegovo neprihvatljivo ponašanje. Kada dijete ima ispad i kada ga pokreće adrenalin, nije u mogućnosti učiti. Ono što mu imate za reći ostavite za kasnije kada će vas moći čuti.

Postavljajte granice s uvažavanjem djetetovog mišljenja. Kada se djeca osjećaju uvaženima i kada osjete da ih razumijemo, lakše prihvaćaju ograničenja. Ne moramo se uvijek složiti s njima, no možemo im dati do znanja da nam je važno što oni misle. Svi mi se želimo osjećati važno i osjećati slobodu. Dajte im na važnosti, nudeći im da biraju između ponašanja koja vi smatrate prihvatljivima. I dalje imate kontrolu! J  Tako potičemo i njihovu samostalnost koja im je nužna kada nismo u njihovoj blizini.

Potkrepljujte prihvatljiva ponašanja. Pohvala je učinkovitija od kazne. Dajte djetetu do znanja da vam se sviđa to što radi. Dijete zaslužuje pohvalu i za trud koji ulaže, bez obzira na krajnji cilj. Osjećat će se važno i tako će graditi svoje samopouzdanje.

Budite dosljedni. Kada od djece očekujemo poštivanje pravila, važno je da ih i sami poštujemo. Ako postavimo neko pravilo, kojeg prekršimo nakon nekog vremena jer nam je tako u tom trenutku lakše, ne možemo očekivati od djece da ga oni poštuju. Primjerice, ako postavimo pravilo da nema korištenja mobitela za vrijeme objeda, a već sutra isto to dozvolimo jer nam treba mir, dijete to više ne shvaća kao pravilo, već kao nešto što ovisi o našem raspoloženju, danu ili njihovoj upornosti.

Upoznajte djecu s posljedicama kršenja pravila. Poželjno je dati djetetu da bira čega se odriče u slučaju kršenja pravila. Tako ih učimo preuzimanju odgovornosti za svoje postupke.

Svi mi učimo kako iz vlastitih uspjeha tako i iz vlastitih neuspjeha. Baš kao i nama i našoj djeci su potrebni i uspjesi i neuspjesi kako bi rasli i razvijali se i zato njihove neuspjehe ne treba doživljavati kao vlastite nedostatke u roditeljstvu, već kao poticaj na daljnje vođenje. I na kraju, važno je imati realna očekivanja i u svakom trenutku osvijestiti kroz koju fazu odrastanja s djetetom prolazimo. Kako bi bili dobri vođe, važno je da poznajemo put kojim koračamo s djetetom. 🙂

Centar Luka Ritz

 

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići