Blog

Aktualno

Međunarodni dan odgoja bez batina

Danas obilježavamo Međunarodni dan odgoja bez batina. Zašto je važno odgajati djecu bez tjelesnog kažnjavanja?

U razvoju djeteta veliku ulogu igra okolina, prvenstvo obitelj, koja je njegovo primarno okruženje u kojem ono stječe svoja prva iskustva, gradi odnose, uči o sebi i svijetu. Iz tog je razloga roditeljstvo vrlo odgovoran i izazovan posao. Ponekad možda i nismo svjesni koliko i na koje sve načine djeca od nas uče i koje im sve poruke šaljemo. Iako znamo da je tjelesno kažnjavanje društveno neprihvatljivo i zakonski kažnjivo i dalje postoji mit da se time dijete uči što smije, a što ne smije činiti. Takva metoda ne samo da je neučinkovita, već je za djecu štetna i opasna. Osim što djeci zadaje bol, kod njih izaziva strah, sram i krivnju. Iako će tog trena vjerojatno dovesti do prestanka konkretnog nepoželjnog ponašanja, dijete time neće naučiti zašto je to ponašanje neprihvatljivo i što može raditi umjesto toga, odnosno kako bi se trebalo ponašati. Primjerice, ako dijete uzme igračku drugom djetetu i roditelj ga udari, dijete i dalje neće znati kako bi se trebalo ponašati u takvoj situaciji, te se može dogoditi da istu stvari učini ponovno, no onda kad ga roditelj ne bude vidio, a zbog straha od posljedica.

Tjelesno kažnjavanje ostavlja i dugoročne posljedice na djecu, pa tako djeca uče da je u redu udariti nekoga kada smo ljuti ili kada nešto želimo, ali i da smijemo udariti nekoga koga volimo, kao i da je u redu da i nas udari netko koga volimo, odnosno da je nasilje prihvatljivo rješenje. Iz tog razloga je izloženost tjelesnom kažnjavanju u djetinjstvu povezano s agresivnim ponašanjem djece u kasnijoj dobi i u različitim odnosima – prema vršnjacima, partnerima, a jednog dana i prema vlastitoj djeci, čime se krug nasilja zatvara i prenosi na sljedeće generacije kao prihvatljiv način ponašanja, a može dovesti i do narušene slike o sebi, sniženog samopouzdanja, osjećaja bespomoćnosti, destruktivnosti, depresivnosti i tjeskobe.

Upravo su to razlozi iz kojih je važno podizati svijest o štetnosti tjelesnog kažnjavanja i usmjeriti roditelje prema pozitivnim odgojnim metodama koje se temelje na razumijevanju, uzajamnom poštovanju i toleranciji. Odgojne metode koje su dakle učinkovite, primjerene, kojima odgovaramo na potrebe djece, podučavamo ih prihvatljivom ponašanju i samokontroli uključuju nagrade, koje nisu samo materijalne, već se odnose i na pohvale, zagrljaje, nježnost, privilegije. Dio discipline je i kažnjavanje, no ne tjelesno, iako je učinkovitije koristiti gubitak privilegija. Također je važno koristiti verbalno usmjeravanje, pri čemu djeci treba što konkretnije izraziti očekivanja, kao i postaviti jasna i konkretna pravila, koja su pozitivno oblikovana (npr. Smiješ gledati crtić nakon što napišeš zadaću. umjesto Nema gledanja crtića dok ne napišeš zadaću.), te im omogućiti izbor primjeren dobi (npr. Vani je hladno. Hoćeš li obući žutu ili plavu kapu?). Na taj način djecu potičemo da razmišljaju o drugima, o posljedicama svojeg ponašanja, doprinosimo razvoju njihovog samopouzdanja, dobre slike o sebi, ali i kvaliteti odnosa roditelj – dijete.

Nemojte se obeshrabriti ukoliko promjene ne primijetite odmah, važno je zapamtiti da odgoj zahtjeva strpljenje, ustrajnost, dosljednost i vrijeme.

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići