Blog

Aktualno

Međunarodni dan obitelji

Dragi naši,

zadnjih smo nekoliko mjeseci puno više vremena provodili doma i s našim obiteljima. Svakodnevica nam se svakako promijenila. Nastupilo je novo normalno te iako su se kafići, shopping centri i parkovi zatvarali i otvarali, a aktivnosti u njima dolazile i odlazile, obitelj je ostala. U ovim neizvjesnim vremenima, jako je važno osvijestiti si koliko je obitelj važna. Danas je slavimo Međunarodnim danom obitelji te vas pozivamo da nam se u tome pridružite! Ovaj dan je idealna prigoda za odati počast našoj obitelji te njegovati kvalitetne odnose sa članovima.

Svaka obitelj je posebna i jedinstvena. Ima svoje navike i svoja nepisana pravila. Ona je osnovna društvena jedinica, naš prvi kontakt sa svijetom i prva postaja na putu našeg odrastanja. Zašto je toliko važna? Obitelj ima važnu ulogu u razvoju svakog njenog člana, a posebice djeteta. Ona nam daje temelje, prva znanja, iz nje izlazimo s prvim stavovima, vrijednostima i  mišljenjima, te u njoj razvijamo svoje osobne potencijale i prve socijalne odnose. U njenom okruženju se vježbaju odnosi i komunikacija koja je potrebna za kontakt s vanjskim svijetom, kontekstom izvan obitelji.

Mi kao pojedinci smo dio svoje obitelji te smo velikim dijelom njezin rezultat, a opet istovremeno odgovorni za njezino održavanje. Utjecaj obitelji na pojedinca je često snažan, čak i kada ga ne prepoznajemo ili ne želimo priznati i taj utjecaj je doživotan. Nemojte zaboraviti da ste i vi, kao pojedinci, dio svoje obitelji i možete utjecati na nju, i to neizmjerno.

Obitelji su dinamične, stalno se mijenjaju te se naši međusobni odnosi prilagođavaju tim promjenama, kao što su odrastanje, polazak u školu, dolazak ili odlazak članova, rastava roditelja, selidba i sl.  Svaka obitelj doživljava raznovrsne promjene koje utječu na obitelj kao sustav, ali i nas kao pojedinca. Prilikom suočavanja s različitim promjenama koje nam mogu predstavljati stres, obitelj iste može prevladati ovisno o strategijama nošenja sa stresom, crtama ličnosti njezinih članova te sposobnošću obitelji da ponovno uspostavi ravnotežu. Prilikom tih promjena, obitelj nam može predstavljati poticajnu okolinu, biti utočište te  pružati potporu da se vratimo na noge. Time je emocionalna klima u obiteljskom okruženju u kojem dijete odrasta najznačajniji čimbenik zdravog razvoja, što često znamo istaknuti roditeljima koji dođu u naš Centar. Suprotno tome, ako naši roditelji nemaju funkcionalan i zdrav odnos, učestalo se svađaju, to će rezultirati time da ćemo se morati prilagoditi i preuzeti neke uloge koje nisu baš najzdravije za nas te ćemo otežano usvojiti što su tolerancija, ljubav, prijateljstvo i partnerstvo…

Obitelj nije za sve nas ugodno mjesto, ali važno je da mi, kao pojedinci, pokušamo uložiti trud da odnosi ipak napreduju – barem malo, barem koliko-toliko jer male stvari ponekad čine čuda! Naravno, to ne znači da pozitivne odnose u životu moramo imati samo u obitelji krvnog srodstva. Ne smijemo zaboraviti ni kako mnoge ljude koji su nam prijatelji, koje volimo i koji nam donose mnoga dobra, smatramo obitelji. Ponekad to ne moraju biti ni ljudi, već i primjerice naši kućni ljubimci ?, a mogu nam značiti puno!  Svi pozitivni odnosi  koje imamo u životu, mogu djelovati kao svojevrsni zaštitni faktor i pomoći nam da usvojimo vrijednosti i vještine koje će nam pomoći da prevladamo izazove koji nam se nameću.

Stoga vam nećemo ovdje pisati o definicijama obitelji, pošto se njen sastav može uvelike razlikovati. Znaj da od koga god se ona sastojala, ono što je najvažnije jest značenje obitelji za tebe. Potičemo te da promisliš o tome što je za tebe obitelj? Koji su ti ljudi važni i jesu li oni toga svjesni? Koliko im često to daješ do znanja i na koji način?

Ovom prigodom imamo i izazov za tebe. Danas obilježi dan svoje obitelji – kakva god ona bila, od koga god se ona sastojala. Zagrli svog člana obitelji (naravno, oprez zbog koronavirusa?), uputi mu kompliment, reci mu koliko ti je stalo do njega i koliko ti je važan, a isto tako, možeš mu posvetiti i pismo zahvalnosti, o kojem smo pisali u prijašnjoj objavi.

I zapamti, iako je danas Međunarodni dan obitelji – sjeti se i cijeni svoju obitelj svaki dan! ?

Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići