Blog

Aktualno

Međunarodni dan mladih

Dragi čitatelji,

na današnji Međunarodni dan mladih prisjetimo se izazova odrastanja kako bismo jasnije razumjeli potrebe mladih članova naših obitelji i društva u cjelini.

Jedna od najizraženijih potreba odnosi se na potrebu za odgovaranjem na pitanje „Tko sam ja?“.

U adolescentskom se uzrastu dijete počinje odupirati roditeljskom utjecaju upravo s ciljem prepoznavanja vlastite autentičnosti, odnosno „vlastitog Ja“.

Fokus se s obitelji premješta na vršnjake koji „odobravaju“ novu ulogu.

Zadatak roditelja/skrbnika u ovoj fazi dječjeg sazrijevanja je osigurati djetetu osjećaj sigurnosti („Ja sam uvijek tu za tebe“) kako bi se ono moglo opustiti u istraživanju svijeta i formiranju vlastitog identiteta.

Da bismo lakše razumjeli „oluju misli“ u glavama naših mladih, predstavljamo Vam pjesmu temeljenu na iskustvu odrastanja i radu s „odrastajućima“ ?.

Traganje za svojim Ja  

Mnogo je ljudi u mojoj osobi;

društvene uloge stalno ih stvaraju.

Različita situacija različitog osposobi

u kojeg se ostali, drugačiji razočaraju.

Konflikt u meni smiraja nema

jer danas sam jedna,

a sutra sam druga.

Što to „sutra“ za mene sprema?

Kuca li sreća ili, pak tuga?

Nemogućnost predviđanja okove mi stvara.

Ljudska razmišljanja nose odjela siva.

Neslaganje u interpretaciji dovodi do kvara;

za nekog sam heroj, a nekom sam kriva.

Dosljednost k sebi u potrebe sam stavila –

ne želim mariti za očekivanja s vana,

no uloge društva imaju pravila

(slobodna Ja sam nepozvana).

Izgubljena u mislima napamet hodam

kroz nejasnoću koja psihu grebe,

različite varijante lika svog prodam

jer još uvijek ne poznajem sebe.

Autor: psihologinja Centra Luka Ritz

 

 

 

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići