Blog

Aktualno

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Danas, 4. lipnja obilježavamo Međunarodni dan djece žrtava nasilja.

Kako bismo mogli nešto više reći o nasilju nad djecom, potrebno je definirati što nasilje podrazumijeva.

Nasilje je namjerno korištenje fizičke snage i moći prijetnjom ili akcijom prema samome sebi, prema drugoj osobi, ili prema grupi ljudi ili čitavoj zajednici, što bi moglo rezultirati ili rezultira ozljedom, smrću, psihološkim posljedicama, nerazvijenošću ili deprivacijom (WHO, 2002). Sukladno tome, postoji nekoliko vrsta nasilja.

Kada govorimo o nasilju nad djecom, govorimo o fizičkom, psihičkom (emocionalno) i seksualnom nasilju te zanemarivanju. Prema nekim istraživanjima najčešće se javlja fizičko nasilje, koje se zbog vidljivih rana, ogrebotina i modrica može najlakše i uočiti. Fizičko kažnjavanje djece je učestalo i danas je najrašireniji oblik nasilja nad djecom u svijetu. Emocionalno, odnosno psihičko nasilje je teže prepoznati, no posljedice koje ostavlja jednako su ozbiljne te vidljive su u različitim aspektima djetetovog svakodnevnog funkcioniranja – pojava problema u učenju, teškoća u međuljudskih odnosima, neuobičajenih ponašanja, depresivnog raspoloženja, nezadovoljstva, učestalih somatskih tegoba i sl. Seksualno nasilje podrazumijeva djetetov prisilni ulazak u seksualne aktivnosti, što po dijete može ostaviti razne tjelesne, psihičke, pa i socijalne posljedice, a neke od njih su osjećaj manje vrijednosti, niže samopoštovanje, depresivne i anksiozne smetnje, teškoće u ostvarivanju i održavanju vršnjačkih, bliskih i intimnih odnosa i sl. Osim navedenih oblika nasilja, važno je spomenuti i zanemarivanje, koje se može definirati kao nedostatak odgovarajuće brige i njege odraslih prema djetetu, što također bitno utječe na djetetov normalan fizički i psihički razvoj.

Iako se ozbiljnost ovog problema sve više prepoznaje, razni slučajevi nasilja često nisu prijavljeni ili pak prepoznati kao važni zbog čega bivaju zanemareni. Do ovoga u najvećoj mjeri dolazi zbog samog straha žrtava za prijavom nasilja bilo zbog reakcije zlostavljača, pogotovo ako je riječ o bliskoj osobi, ili pak ljubavi koju osjećaju prema zlostavljaču usprkos njegovu ponašanju.Od iznimne je važnosti znati prepoznati nasilje i pravilno na njega reagirati. Ukoliko vam se dijete povjeri da je izloženo bilo kojem vidu nasilja, bitno ga je saslušati i vjerovati mu te mu dati do znanja da je s vama na sigurnom, te da ste tu za njega ukoliko ima potrebu za razgovorom o istome.

Obilježavanjem Međunarodnog dana djece žrtava nasilja se na još jedan način naglašava važnost zaštite prava djece kao najosjetljivije skupine našeg društva koja trpe razne oblike zlostavljanja, a koja nerijetko potječu iz najbliže okoline (obitelj, vrtić, škola), ali i šire (putem interneta).

Kako bi zaštitili djecu od zlostavljanja potrebno je sustavno provoditi mjere i aktivnosti koje imaju za cilj senzibilizirati društvo o ovoj važnoj temi što je ujedno i jedan od ciljeva Centra Luka Ritz.

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići