Blog

Aktualno

Mala kuharica prijateljstva

Iz naše male kuharice danas izdvajamo recept za stjecanje prijatelja.

?    Za dvije ili više osoba

⏰   Koliko god vam je potrebno

Sastojci

– jedna jušna žlica hrabrosti

– prstohvat smješka

– jedna mala žlica ljubaznosti

– šačica razgovora

– nekoliko grama interesa

– jedna šalica iskrenosti

– kriška podrške

– kockice povjerenja

– nekoliko kilograma strpljenja

– jedna velika žlica truda

– začin zabave

Priprema

Prije bilo kakvog kuhanja dobro je razmisliti o tome s kim bi se uopće htjeli družiti, što vam je važno u prijateljstvu, kakav bi taj vaš prijatelj trebao biti…

Sljedeći korak je tzv. skeniranje potencijalnih prijatelja. Sjetite se ljudi koje susrećete u susjedstvu, školi, na treningu, dramskoj ili njemačkom. Možda se baš među njima krije vaš budući prijatelj. Sigurno ste se do sada susreli s nekim s kim ste na trenutak „kliknuli“ možda zbog istih interesa, ugodnog razgovora ili jednostavno jer vam je ta osoba simpatična i u njenom društvu se dobro osjećate, a i primjećujete da osoba dobro reagira na vas.

Ako bi se i dalje htjeli družiti s tom osobom preporučujemo da napravite prvi korak. Skupite jednu jušnu žlicu hrabrosti, nabacite prstohvat smješka i započnite razgovor. Uvijek možete pitati, primjerice, koju muziku voli slušati, koji dobar film je pogledala, koju igricu igra ili nešto vezano za školu ili sport. Nikada nije na odmet i tome dodati jednu malu žlicu ljubaznosti. Sigurni smo da i vi volite biti u društvu osoba koje se prema vama lijepo ponašaju.

Prilikom razgovora, dodajte nekoliko grama iskrenog interesa za ono što vam sugovornik govori, pažljivo ga slušajte, postavite koje pitanje (zapamtite – niste istražitelj koji postavlja tisuću pitanja), a podijelite i vi neke svoje interese ili razmišljanja.

Također je važno da budete iskreni i svoji. Svi volimo ostaviti što bolji prvi dojam pa neki pribjegavaju i glumatanju, tj. znaju se prikazivati onakvima kakvi nisu – to se vrlo često kasnije zakomplicira jer je teško dugo održavati tu lažnu sliku, a i prijateljstvo se gradi na iskrenosti.

Tijekom vremena bit će potrebna međusobna kriška podrške i puno kockica povjerenja. Kada nekoga tek upoznamo, on nam nije odmah prijatelj i nećemo mu odmah govoriti privatne stvari za koje ne želimo da ih svi znaju. Povjerenja imamo tek u prave prijatelje, kao i oni u nas, te si međusobno pružamo podršku.

Prijateljstvo zahtjeva kile i kile strpljenja, ali i puno žlica truda. Prijateljstvo se gradi tijekom vremena, ali se isto tako treba i zalijevati kako bi opstalo. Za prijatelje odvajamo vrijeme i energiju, tu smo za njih i u ugodnim situacijama, ali i kada im je potrebna pomoć. Za pravo prijateljstvo se vrijedi potruditi.

Na kraju, pustite da se svi sastojci krčkaju koliko god je potrebno – što se duže kuha, to će biti i ukusnije.

Posluživanje

Prilikom posluživanja preporučujemo sve to začiniti s puno zabave.

Savjeti za kraj

Bolje je imati i samo jednog, ali pravog prijatelja, nego nekoliko njih „lažnih“.

Ako tračaš ili o svom prijatelju otkrivaš privatne stvari koje ti je rekao u povjerenju, tada baš i nisi pravi prijatelj. Isto vrijedi i obrnuto. Ako tvoj „prijatelj“ govori o tebi loše iza tvojih leđa ili nešto što si samo njemu povjerio, a s namjerom da ti se ruga, onda ti to vrlo vjerojatno i nije neki prijatelj.

Pravi prijatelj ne bi trebao od tebe zahtijevati da radiš nešto protiv svoje volje ili te ucjenjivati.

I, kako jedna narodna izreka kaže: „Pravi se prijatelj poznaje u nevolji“.

Dobar tek želi vam vaš Centar Luka Ritz!

Izvor: Miljković, D., Rijavec, M. (2013). Teen psiha. Zagreb. Profil

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići