Blog

Aktualno

Kraj ljetnih praznika i moji novi ciljevi

Dragi naši,

sredina je mjeseca kolovoza, ujedno i posljednjeg mjeseca ljetnih praznika prije početka nove školske godine. Neki od vas su se vratili s godišnjeg odmora, mora, posjeta rodbini ili i dalje uživaju u druženju s prijateljima u parkovima svoga grada.

Neki do vas su možda tužni što se bliži kraj školskih praznika, dok su neki od vas sretni što se bliži nova školska godina. U pozitivnom tonu, ljetne praznike možemo gledati kao punjenje baterija za nove početke i izazove, kao što su početak nove školske godine, povratak uobičajenim aktivnostima ili poslovima. Promislite, što kraj ljetnih praznika ili povratak kući predstavlja za vas?

Većina nas gleda nove početke kao novu priliku da poradimo na sebi, u nečemu postanemo uspješniji, nešto promijenimo što nas je smetalo i takoreći „okrenemo novi list“. Stoga vas potičemo da krajem praznika promislite o svojim ciljevima koje biste željeli ispuniti tijekom nove školske godine. Ti ciljevi mogu biti povezani uz bilo koju sferu vašeg života (škola, društvo, posao, sport itd.), a koja vam je važna.

Kako biste uspješno postavili svoje željene ciljeve, prilikom formiranja istih možete se voditi sljedećim akronimom:   M U D R O !

Navedeni akronim nam zapravo pruža smjernice, tj. karakteristike uspješno postavljenih ciljeva.

Uspješno postavljen cilj treba biti:

Mjerljiv – Važno je postaviti cilj čije se ostvarenje na neki način može izmjeriti, tj. imati neko mjerilo za procjenu napretka prema vašem cilju. Ako cilj ne možete mjeriti – ne možete njime ni upravljati, a time ga ni adekvatno ispuniti. Uspješno postavljen mjerljiv cilj prepoznat ćete po tome da čak i drugi oko vas, mogu jasno prema tim mjerilima utvrditi jeste li taj cilj ostvarili ili niste. Tako bi cilj koji nije mjerljiv bio „Želim biti bolji đak“, a onaj mjerljiv primjerice „Želim proći sljedeću školsku godinu s najmanjim prosjekom 4,0“.

U vremenskom roku – Koji je rok za ostvarivanje vašeg cilja? Pokazalo se kako su najbolji ciljevi oni koji su postavljeni za neki specifičan i ne toliko vremenski udaljen rok! Ovo je iznimno važan korak, jer ako  si ljestvicu postavite previsoko i nerealno, to će vas potencijalno demotivirati i biti uzrok frustracije, a na kraju može dovesti i do odustajanja od pokušavanja ostvarivanja cilja. Stoga ciljeve postavljajte u izazovnom, ali realnom roku. Tako bi cilj bez vremenskog roka bio npr. „Napisati ću sastavak za školu“, a onaj s vremenskim rokom „Napisat ću sastavak za školu do petka, a tako da ću na njemu raditi četvrtak i petak po dva sata“.

Dostižan: Postavljeni ciljevi koji nam zapravo nisu dostižni mogu djelovati obeshrabrujuće i time nas već sami po sebi mogu odvratiti od cilja. Ne zaboravite postaviti visoke ciljeve, ali pritom budite realni. Ciljevi koji su prelagani ne omogućuju nam osobni rast i razvoj. Stoga je važno pronaći cilj koji je izazovan, ali ne i ekstreman. Tako bi cilj koji nije dostižan niti određen bio „Želim popraviti prosjek ocjena s 3,0 na 5,0“, a onaj dostižan „Želim popraviti prosjek ocjena na 4,0 ove školske godine, pažljivo se spremajući za svaki test“.

Relevantan: Promislite je li vaš cilj relevantan za ono što stvarno želite, tj. je li u skladu s vašim drugim ciljevima i mogućnostima? Pokušajte formulirati da vam vaš cilj predstavlja izazov, a koji će vam kada ga ostvarite donijeti osjećaj zadovoljstva i uspjeha. Također, vaš cilj treba biti upravo to – VAŠ! Kao takav treba vas motivirati i mora prvenstveno puno značiti baš vama. Time vaš trud biva posvećen ciljevima koji su usmjereni prema vašim radnim, ali i životnim vrijednostima. Tako bi primjerice ako smo sportski tip i bavljenje sportom nam je jako važno, relevantan cilj može biti: „Želim upisati atletiku i ići na treninge dva puta tjedno“.

Određen: Znate li točno što sve vaš cilj uključuje? Bilo bi dobro nabrojati sve potencijalne korake koji vam mogu pomoći do ostvarenja tog cilja. Također, ti koraci, a i sam cilj trebaju biti jasno i konkretno postavljeni! Određen i specifičan cilj je definiran tako da svatko može razumjeti ono što namjeravate postići. Vaš cilj treba sadržavati detaljan opis onoga što želite postići, rok do kojega ga želite postići, te aktivnosti i pod-ciljeve koje biste trebali ostvariti na putu do ostvarenje svog većeg cilja. Tako bi određen i specifičan cilj ako želimo imati odličan uspjeh iz nekog predmeta, npr.  povijesti, glasio: „Želim sljedeće školske godine imati peticu iz povijesti, a to ću napraviti tako da se pažljivo pripremam za testove i svaki put nakon sata s razumijevanjem pročitam gradivo“.

Ulaganje truda i vremena u to da svoje ciljeve postavite M  U D R O može povećati vjerojatnost da ih uspješno ostvarite. Kada ostvarimo ciljeve koje smo si postavili, možemo osjećati ponos, osjećaj veće vrijednosti i sreću, a time ćemo biti motiviraniji za postavljanje i ispunjavanje sljedećih ciljeva koji nas tek čekaju. Promisli o svojim ciljevima i nadamo se da će ti neke od ovih smjernica poslužiti pri istom.

Vaš Centar Luka Ritz

 

 

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići