Blog

Aktualno

Korona i potres – kako brinuti o sebi?

Kako brinuti o sebi i sačuvati svoje mentalno zdravlje nakon potresa? I to potresa u kombinaciji s koronavirusom?

Kada nas zatrese potres, protreseni su i naši osjećaji i misli. Osjećati se uznemireno, nesigurno, preplašeno i zbunjeno posve je normalno i očekivano i ono što je najvažnije da imamo na umu – događa se svima! U svemu ovome nisi sam/a!

No kada se i uznemirimo svakako je važno:

  • Duboko udahnuti i vježbati duboko disanje.

To možemo tako da zrak udišemo kroz nos pritom brojeći do 4. Potom zrak zadržati 7 sekundi, a zatim izdahnuti kroz usta brojeći do 8. Ovu vježbu ponavljamo barem pet puta ili onoliko puta koliko  je potrebno.

  • Tražiti i pružati podršku!

Okruži se članovima svoje obitelji, prijateljima, susjedima, bližnjima. S obzirom na aktualnu situaciju s korona virusom, navedeno je znatno teže moguće, stoga nastoji biti sa svojim ukućanima, poštujući sve propisane mjere socijalnog kontakta i udaljenosti, dok kontakt s prijateljima i drugima ostvaruj preko telefona i drugih digitalnih mreža.

Razgovaraj o onome što se dogodilo, podijeli svoje iskustvo s drugima – kako je to utjecalo na tebe, tvoju rutinu i svakodnevnicu, na tvoje bližnje, kako se ti osjećaš zbog toga. Teret može postati lakši, kada ga podijelimo.

  • Informirati se – razumno i kritički!

Informacije preuzimaj od provjerenog izvora!

Nastoj odabrati jedan do dva izvora informacija, koje ćeš kontinuirano pratiti. Poveći broj različitih, često neprovjerenih i netočnih informacija, dovodi do konfuzije.

  • Tvoja svakodnevnica je bila i ostala važna!

Pokušaj ponovno uspostaviti svoju svakodnevnu rutinu, što je prije moguće.

To možeš kroz ponovno praćenje serija koje redovito gledaš, pripremanju obroka kako si to i prije činio, pijenjem kave ili čaja baš onako kako voliš, odrađivanje uobičajenih kućanskih poslova i slične svakodnevne navike i obaveze.

Rutine možda djeluju dosadano, ali u ovo vrijeme naglašenih nestabilnosti i neizvjesnosti nam pomažu dajući nam stabilnost i sigurnost.

  • Ne zanemaruj svoje osjećaje, tu su s razlogom, govore ti što ti treba!

Slobodno pusti da čuješ svoje misli i osjećaje koji ti se javljaju. Oni su potpuno normalni i u redu je da ih imaš takve kakvi jesu.

Reci ih naglas, zaplači, ako ti se plače, reci da si ljut zbog svega, ako se tako osjećaš. Podijeli ih s drugima, time može biti lakše i tebi i drugima, koji se možda boje reći kako im je, jer misle da su u tome sami.

Pokušaj napraviti nešto pozitivno, a što ti omogućuje povratak osjećaja kontrole – pomozi starijima i nemoćnima, ako im treba odlazak u dućan, za svoj ulaz napravi podsjetnik smjernica kojih se sada moramo svi držati, i slično. Naravno, to čini brinući i o sebi – drži potrebnu distancu i koristi zaštitnu opremu i sredstva koji ti pomažu u održavanju tvog zdravlja!

I posljednje, ali svakako ne manje bitno: Brini o svojim osnovnim potrebama!

  • Spavaj redovito.
  • Ne preskači obroke.
  • Unosi što više tekućine.

Tvoj Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići