Blog

Aktualno

Kad nam san dođe na oči…

Danas ćemo pisati o snovima.?

Što su to snovi i zašto sanjamo?

Prema definiciji Hrvatske enciklopedije (2021) san je više ili manje povezan niz doživljaja koji se javljaju tijekom spavanja. Ovi doživljaji nastaju kao spoj impulsa koje stanice u moždanom deblu šalju u pojedina područja moždane kore. Te razne avanture mogu biti ugodne i zabavne, no isto tako zastrašujuće pa čak i nelogične. Tijekom spavanja možete se pronaći u situaciji gdje se bez briga opuštate na pješčanoj plaži, no isto tako i u uznemirujućoj situaciji gdje bježite od čudovišta iz ormara.

O kakvoj god situaciji bila riječ možemo biti sigurni da ih svi „proživljavamo“. Iako se s činjenicom da svi sanjamo ne bi svatko složio, morali bismo ga ispraviti. Naime, sanjanje kao proces se odvija tijekom spavanja, točnije, tijekom njegove REM faze. Ona traje od 15 do 20 minuta, te kroz noć sveukupno sanjamo oko dva sata.

Kako onda da se neki snova ne sjećaju?

Riječ je o tome da ćemo se sna sjećati ako se probudimo za vrijeme REM faze, odnosno, ako od te faze prođe samo pet minuta, sjećanje će biti maglovito, a već 10 minuta nakon sjećanja neće biti.

Konkretnog odgovora na pitanje zašto sanjamo, nema, jer sanjanje još uvijek predstavlja veliku dilemu za znanstvenike. Mnogi tvrde da određeni razlog ne postoji, drugi potom vjeruju da su nam snovi potrebni za zdrav život, a pobornici psihoanalize snove pripisuju našoj podsvijesti kao rezultate naših potisnutih misli i želja.

Koji god razlog bio možemo se složiti da snovi mogu predstavljati svojevrsni bijeg od stvarnosti, no kako bismo riješili probleme i suočili se s istinom potrebno je da prestanemo bježati.?

Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići