Blog

Aktualno

Dodjela Nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

Na Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. studenog, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, uručili su Nini Dražin, učenici Osnovne škole Jordanovac i Dori Kubinger, učenici Škole za mogu i dizajn, Nagradu „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ za 2023. godinu.

Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac
– sportašica, fotografkinja i kreativna osoba, a ponajprije učenica koja je spremna pomoći. Pozitivan je primjer poticanja tolerancije i nenasilja među učenicima. Često pokreće školske akcije i s lakoćom motivira i ostale na sudjelovanje. Rano se uključila u borbu protiv nasilja u svojoj školi, velika je podrška učiteljima u stvaranju zdravih i dobrih odnosa među učenicima. Ne ustručava se prijaviti nasilje i što je važno, objektivno procjenjuje situaciju i obrazlaže svoje argumente. Razredni kolege pohvalno se izražavaju o Nini i njezinim akcijama, osobito žrtve vršnjačkog nasilja kojima pomaže.
Osmislila je projekt Sportom protiv nasilja. S ciljem bolje regulacije negativnih emocija, u suradnji s profesorom provodila je vježbe tehnike disanja na satovima tjelesne kulture u tjednu obilježavanja Dana ružičastih majica – Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kao članica Atletskog kluba Dinamo – Zrinjevac dogovarala je i pomagala trenerima u realizaciji predavanja i radionice o atletici u svojoj školi. Istaknula je da se pojava nasilja i socijalne isključenosti među djecom u sportskim klubovima pokazala kao vrlo rijetka. Potaknula je učenike na razvijanje svijesti o važnosti sporta za tjelesno i mentalno zdravlje, ali i na pozitivniji pristup i primjereno reagiranje u sukobima.
Pokrenula je i humanitarnu akciju Vrijeme je za dobra djela. Cilj je akcije prikupljanje knjiga ili slikovnica za “školu u bolnici”, tj. za bolesne učenike u KBC-u Rebro kako bi im se uljepšali bolnički dani, zaželjelo brzo ozdravljenje i povratak u školu.
Njezin projekt Znak za promjenu nagradilo je Povjerenstvo natječaja “Metar do bolje klime” koje je ocjenjivalo kritičko razmišljanje o ekologiji i prepoznavanje uloge pojedinca u očuvanju prirode.
Sudjelovala je i na natječaju “Upoznaj Hrvatsku!” u organizaciji udruge Ponos domovine na kojem je njezina fotografija Plavi se Zagreb moj uvrštena među najbolje i bila izložena u Galeriji Vladimira Horvata.
Svojim sportskim duhom, spremnošću za pokretanje akcije i humanošću daje velik doprinos školskoj zajednici.

Dora Kubinger, učenica Škole za modu i dizajn
– Ambasadorica je nenasilja Škole za modu i dizajn u školskoj godini 2022./2023. Zbog iskustva bivanja žrtvom vršnjačkog nasilja koje je iskusila na vlastitoj koži još u osnovnoj školi, aktivno i plemenito pristupa svemu što može iskoristiti za progovaranje o važnosti borbe protiv nasilja – preventivnim aktivnostima, struci za koju se obrazuje, suradnji s drugim učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole.
Središnji događaj koji je organizirala kao ambasadorica nenasilja je humanitarna prodaja za Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Uz pomoć dviju nastavnica mentorica osmislila je haljinu koja simbolizira borbu protiv nasilja. Njezina je haljina bila predstavljena na trodnevnoj humanitarnoj prodaji i akciji čiji su prihodi usmjereni stradalima u potresu u Turskoj. U sklopu te akcije prikupljene su i donirane i druge potrepštine Kući za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. U razdoblju koje je prethodilo realizaciji same prodaje i akcije poticala je svoje vršnjake na uključivanje u rad škole i širila humanitarni duh.
Kroz rad sa stručnim suradnicama s kojima uređuje “preventivni ormar” u hodniku škole nazvan “Mentalna svježina” uključena je u prevenciju nasilja, promociju nenasilnih oblika komunikacije i destigmatizaciju teškoća mentalnog zdravlja.
Na početku školske godine svaki razredni odjel odabire jedan važan datum u godini koji obilježi na način koji odabere, a finalni proizvodi budu prezentirani u “preventivnom ormaru”. Naposljetku se sve dokumentira na školskom Padletu na ploči Datumi koji vrijede. Ove je godine otvorena nova ploča na školskom Padletu – Život je na vagi na kojem stručna suradnica pedagoginja svaki mjesec objavljuje jednu izazovnu situaciju koja traži osmišljavanje optimalnog rješenja. Razrednici na satovima razrednog odjela učenike potiču na aktivno promišljanje o navedenim situacijama u kojima se i sami često nalaze te na donošenje zrelih odluka koje neće dovesti do negativnih posljedica. Kada svi osmisle svoja rješenja i odgovore, Dora sa stručnom suradnicom odabire najbolje te ih objavljuje na navedenoj ploči, ispod priče tekućeg mjeseca.

Centar Luka Ritz od srca čestita ovogodišnjim dobitnicama nagrade. 🙂

Izvor: internet stranice Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići