Blog

Aktualno

Dodjela nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

Fotografija preuzeta sa službene web stranice Grada Zagreba.

Na današnji dan, kada se obilježava Međunarodni dan tolerancije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i  potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina    su dodijelili nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost ovogodišnjim dobitnicima Lei Zelić, učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića  i Mihaelu Kuzmičiću, učeniku Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Dodjela ove nagrade pokrenuta je 2009. godine kao sjećanje na Luku Ritza, zagrebačkog mladića koji je tragično preminuo, ali i za sve mlade žrtve nasilja.

Dodjeli nagrada su i ove godine prisustvovali Lukini roditelji, Suzana i Reno Ritz.

Učenici su Nagradu dobili zbog sudjelovanja u brojnim humanitarnim aktivnostima koji uključuju aktivni angažman u dobrovoljnim akcijama, skupljanja sredstava za nesretne i ugrožene i dobrovoljnog rada za dobrobit društva te zbog rješavanja konfliktnih situacija s vršnjacima i izvrsnih rezultata u školskim predmetima.

Centar Luka Ritz od srca čestita dobitnicima te vas pozivamo da niže u tekstu pročitate nešto više o njihovom velikodušnom doprinosu našem društvu.  🙂

“Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.”  🙂

Dobitnica Lea Zelić, učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića

– Sustav vrijednosti ove iznimne djevojčice vrlo je human, ona ga živi primjerom snažno utječući na okolinu. Blaga je u ophođenju, staložena i mirna, a istodobno dovoljno jaka da mijenja svijet. Nenametljiva je, ali prodorna, jasno izraženih stajališta i zrelih, pametnih razmišljanja o svijetu oko sebe. Društveno je osviještena djevojčica što je rijetko za njezinu dob. U školi, okolini i lokalnoj zajednici akcijama pridonosi klimi međusobnog poštovanja, afirmaciji ljudskih prava i toleranciji. U fokusu njezina dobrotvornog rada su poticanje pomaganja i pružanja pomoći mladima, posebno mladima – žrtvama nasilja. Samozatajna je i nježna, lirskog temperamenta te posjeduje mnoge talente kojima pomaže drugima sudjelujući na humanitarnim koncertima, radionicama i u dobrotvornim akcijama. Od prvog razreda osnovne škole izražavala se pisanjem pjesama naglašavajući svoje doživljaje stvarnosti, osjećaje i razmišljanja. Na raznim festivalima dječje poezije nizala je uspjehe. Posjeduje divan glas, bavi se i pjevanjem te je zapažena na mnogim koncertima koje organizira sama ili na kojima sudjeluje kao gost. U sferi borbe protiv nasilja ističe se dvama velikim uspjesima -humanitarnim koncertom u Kazalištu Knap za Hrabri telefon u siječnju 2019. koji je organizirala zajedno s obitelji te suautorstvom u stvaranju teksta za predstavu Ako kažeš, gotov si koja govori upravo o bullyingu, a postavljena je na daske zagrebačkoga kazališta Žar ptica. Početkom 2020. za pjesmu Nisi manje vrijedan kada padneš osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na Šantićevu festivalu, međunarodnom festivalu djece pjesnika. Upravo je ta pjesma srž svega onoga za što se zalaže, njome je željela potaknuti na borbu sve koji trpe neku vrstu nasilja, koje se omalovažava i kojima okolina postavlja razne prepreke. Poručuje im da nisu manje vrijedni, nego upravo suprotno – vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju.

 

Dobitnik Mihael Kuzmičić, učenik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

– Predsjednik je Vijeća učenika. Kao veza između učenika i profesora preuzeo je veliku odgovornost. Obvezao se da svojim ponašanjem i postupcima prema kolegama i nastavnicima postane primjer i korektiv svojim vršnjacima te se iznimno trudi da bude uzoran, ali ujedno dobar i brižan prijatelj. Velika je pomoć nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Osobnim primjerom svoje vršnjake motivira, ohrabruje u radu i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. U raspravi ton mu je pomirben, braneći vlastite teze, ali dopuštajući svima da iznesu svoje mišljenje i upozoravajući ih da je to pravo svakog pojedinca. Vrlo je susretljiva osoba kojoj se mogu obratiti svi kada imaju nekakav problem ili kada im treba pomoć bilo stručna ili prijateljska, bez obzira na doba dana. U školi sudjeluje u brojnim događanjima: humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, mirovnim koncertima, izložbama, tribinama, okruglim stolovima, radionicama, oplemenjuje ih i često organizira. Aktivan je i u javnozdravstvenim kampanjama u školi “Movember”; promociji mentalnog zdravlja. Jedan je od organizatora obilježavanja Dana ružičastih majica, dana prevencije nasilja u školi. Redovito prezentira školu osnovnoškolcima. Voditelj je programa literarnog natječaja Po(e)zitiva, sudjeluje u brojnim dramskim programima koje provodi škola, interpretira poeziju (Valentinovo), pjeva u školskom zboru, pobjednik je državnog WorldSkills natjecanja 2019. u području multimedije.

Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići