Blog

Aktualno

Dodjela Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost 2022.

Na današnji dan, 16. studenog, povodom Međunarodnog dana tolerancije, u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, posvećena Luki Ritzu – žrtvi vršnjačkog nasilja.

Ovogodišnje nagrade dodijelili su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović dobitnicima Karli Jančić, učenici Osnovne škole Kustošija i   Janu Filipoviću, učeniku Škole za modu i dizajn.

Centar Luka Ritz od ? čestita ovogodišnjim dobitnicima nagrade. ?

O samim dobitnicima i njihovom vrijednom doprinosu promociji tolerancije i nenasilja pročitajte niže u tekstu:

Karla Jančić, učenica Osnovne škole Kustošija

Izuzetno je vrijedna i odgovorna učenica. U svom odnosu prema prijateljima, ali i odraslim osobama, posebno se ističe svojom osjetljivošću, susretljivošću i suptilnošću, stoga je omiljena u svom razredu i školi. Empatična je i uvijek spremna zauzeti se za druge pritom poštujući i vršnjake, učitelje i trenere. Svojom osobnošću stvara ozračje mira, povjerenja i kulture. Iznimno je osjetljiva na svaki oblik nasilja i svakodnevno se trudi osvještavati ljude o problemu netolerancije i neravnopravnosti među ljudima. Rado pomaže svima i pritom je nenametljiva i samozatajna iako ju je njezino zalaganje dovelo i do suradnje s lokalnom zajednicom i šire, a na dobrobit svih u njezinu okruženju.

Trenira u Taekwondo klubu Čigra već dugi niz godina te je osvojila brojna priznanja, a trenira i u Kuglačkom klubu Endi-Tekstilac s kojim je nastupila na mnogim državnim i regionalnim natjecanjima. Trudi se što više pomagati u svojim klubovima pa tako u Kuglačkom klubu Endi-Tekstilac volontira u okviru programa Odmorko, a u Taekwondo klubu Čigra svojim znanjem i vještinama pomaže djeci slabijega imovinskog stanja i djeci s poteškoćama u razvoju u okviru projekta Čigra u zajednici. Osim toga, volontira i pomaže u organizaciji klupskih događanja kao što je Čigra Limač Kup koji okuplja djecu i osobe s invaliditetom te djecu iz obitelji slabijega imovinskog statusa. Vrlo je važan i njezin doprinos u radu s djecom s poteškoćama u razvoju jer u okviru programa Čigrin let pomaže u provedbi posebnih vježbi za djecu s poteškoćama u razvoju. U slobodno vrijeme pleše, čita knjige i brine o kućnim ljubimcima.

Ona je jednostavno nada u bolje sutra te uzor i poticaj svima nama.

Jan Filipović, učenik Škole za modu i dizajn

Izabran je za Ambasadora nenasilja Škole za modu i dizajn u školskoj godini 2021./2022. te je angažiran u pravom smislu te riječi – pomaže žrtvama nasilja i brani slabije.

Pomaže učenicima s obzirom na to da je u osnovnoj školi i sam osjetio vršnjačko nasilje na svojoj koži, snažno se zalaže za nenasilno rješavanje sukoba i progovara o tome na najrazličitije načine, pritom koristeći svoje talente, kreativnost i struku u kojoj se obrazuje. Konstruirao je i proveo online anketu o doživljaju vršnjačkog nasilja na razini cijele škole, a na temelju rezultata ankete, u suradnji sa stručnim suradnicima, osmislio je radionicu Nasilje prestaje ovdje. Samostalno ju je proveo u tri razredna odjela u kojima se pokazala najveća potreba s obzirom na rezultate ankete. Nositelj je obilježavanja Dana ružičastih majica za koje, uz pomoć dviju nastavnica, osmišljava scenarij za predvorje škole – na ružičaste majice stavlja otisak dlanova, a iznad njih postavlja tekstove koji progovaraju o (ne)nasilju i o školi kao mjestu nulte tolerancije na nasilje. Na školskom Padletu kao dijelu školske preventivne strategije osmislio je svoju ploču Nasilje prestaje ovdje! na kojoj u Mjesecu borbe protiv vršnjačkog nasilja svakodnevno objavljuje tekstove i poruke nenasilne tematike. Predvodi svoj razredni odjel u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u kontekstu kojeg kreira, konstruira, šiva i oslikava haljinu koja simbolički prikazuje ženu koja je žrtva nasilja. Pomaže nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja te je zaslužan i za projekt prevencije nasilja Haljina nenasilja. Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama Škole.

Izvor: tekst i fotografija – web stranica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Centar Luka Ritz

 

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići