Blog

Aktualno

Djeca i kućanski poslovi

Brisanje prašine,  usisavanje, slaganje odjeće, pospremanje igračaka, peglanje, bacanje smeća, pranje prozora, priprema obroka… Ah, ti kućanski poslovi… Kao da im nikada nema kraja. Čini se kako većini nisu baš dragi, ali ih ipak obavljamo (neke s više ili manje entuzijazma). Naravno, uvijek je lakše ako u tome sudjeluje cijela obitelj pa se posao rasporedi na više članova koji obavljaju manje kućanske zadatke, nego kada jedan član sve obavlja sam. A i sjetite se one pjesmice “kad se male ruke slože…sve se može, sve se može”. Još i ako pustite neku dobru mjuzu, kućanski poslovi mogu biti i zabavni.

Neki roditelji djecu odmalena uključuju u kućanske poslove, što je dobro, no važno je da ti mali, ali važni kućanski poslovi budu primjereni dobi i mogućnostima djeteta. Pritom mu je važno dati jasnu uputu i prethodno mu pokazati kako se određeni kućanski posao obavlja, a prema potrebi mu i pomoći te ga povremeno “imati na oku”, ohrabrivati, ali i pohvaliti na kraju. Kroz pomaganje u kućanstvu, djeca se uče odgovornosti, pomaganju drugima, samostalnosti, a kada su svi članovi obitelji uključeni u “radne akcije” i  većoj povezanosti s obitelji.

Psihijatrica i pedagoginja Maria Montessori, koja je osmislila odgojne metode Montessori, zagovarala je ideju da djeca više uče iz onoga što rade, nego iz onoga o čemu slušaju, te da im je urođeno da žele biti potrebni i od pomoći, uz temeljnu ideju: „Pomozi mi da učinim sam/a“. Smatrala je da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju poduzetnog, uravnoteženog i kompetentnog ponašanja. A kakve to sve veze ima s kućanskim poslovima? Eee, pa, između ostalog, Maria Montessori osmislila je tablicu kućanskih poslova koje je smatrala da su primjereni određenoj dječjoj dobi, a koje uz pomoć odrasle osobe, ona mogu samostalno odraditi. Dio tih kućanskih poslova, ali i nekih drugih koje djeca mogu obavljati sukladno dobi, POGLEDAJTE OVDJE.

Uživajte u zajedničkom obavljanju kućanskih poslova!?

Vaš Centar Luka Ritz

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići