Blog

Aktualno

„Biti plemenit znači biti nesebičan“

„Biti plemenit znači biti nesebičan“

Luka Gnjidić dobitnik je ovogodišnje nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

Zaslužuje naše divljenje jer svakodnevnim primjerima pokazuje kako i mali mogu biti veliki. Velikim ih čine sva ona mala dobra djela, te skromnost i plemenitost kojima zrače. A upravo takav dječak je Luka.

  1. Sigurno si ponosan na priznanje i nagradu (i trebaš biti! J). Je li te ona dodatno motivirala u još nečemu? Ma zapravo, opiši nam taj osjećaj nakon što si doznao da ti je pripala nagrada i priznanje. Kakve su bile reakcije okoline – obitelji i prijatelja?

Jako sam ponosan što sam dobio ovo priznanje, ali i iznenađen. Mislim da nisam napravio nikakvo veliko dobro djelo, već više malih. Mislio sam da nemam puno šanse tako da je moja sreća bila još veća. Moja obitelj je također bila vrlo sretna, prijatelji u razredu dočekali su me pljeskom. Lijepo je kada ti netko kaže da ono što ti misliš da je obično, nije obično, već posebno. Nagrada me motivirala da mislim što bih još mogao napraviti pa sad trenutno razmišljam o tome kome da doniram dobiveni iznos i tako mu pomognem.

  1. Znamo da si super i u mačevanju te da postižeš odlične rezultate. Kako i zašto te privukao baš taj sport? Što sve naučio baveći se njime? 

Mačevanje me privuklo tako što ga je moja sestra prva počela trenirati pa dok sam ju gledao i sam sam zavolio taj sport. Iz mačevanja sam naučio mnogo stvari, poput: poštivati protivnika, zapažati slabije i jače strane protivnika i da se ponekad gubi, a ponekad pobjeđuje. Sport me također ojačao jer kad izgubim moram se ohrabriti da nastavim dalje.

  1. Objasni nam razliku između mača i floreta i malo nam se pohvali nagradama koje si osvojio! 🙂

Mač je oružje u kojem je važeća površina cijelo tijelo, dok je u floretu samo torzo. U floretu postoje navale i prednosti i zato su tamo kompliciranija pravila. U maču je garda (drška) veća zato da ti zaštiti ruku. Sport je zanimljiv zato što je brz i u malo vremena se puno toga može dogoditi. Meni je bolji mač zbog toga što više izgleda kao prava borba. Od nagrada koje sam osvojio posebno bih istaknuo prvo mjesto u floretu na Prvenstvu Hrvatske za dječake do 12 godina i prvo mjesto na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u maču. Volim prva mjesta zbog pehara, ali ne volim poslije s njih brisati prašinu.

  1. Imaš li još kakve hobije i interese? Osim pomaganja drugima, što te još ispunjava?

Hobiji su mi igranje šaha, crtanje i izrađivanje različitih stvari. Ispunjava me kada vidim da sam nešto uspio sam napraviti.

  1. Kako provodiš slobodno vrijeme? Koje igre i igrice klinci igraju danas? 🙂

Slobodno vrijeme provodim vani. Uglavnom sam na košarkaškom ili nogometnom igralištu s prijateljima. Kada je ružno vrijeme i hladno barem se s njima prošećem. Volim igrati društvene igre kao što su: Monopoly, Ticket to ride, Pictionary i Cluedo, ali ih najčešće igram za praznike kad smo svi doma. 

  1. Što misliš, što ćeš biti kad odrasteš? Kako sada zamišljaš svoju budućnost za kojih 15 godina?

Nadam se da ću biti fizičar na Institutu Ruđer Bošković, da ću puno putovati i biti sretan. 

Ili-ili:

Mač ili floret? Mač 

Filmovi ili knjige? Filmovi

Čips ili kokice? Čips

Graničar ili odbojka? Graničar

 

Dovrši nam rečenice:

Najdraži predmet mi je… fizika.

Najdraže jelo mi je… lazanje.

Uvijek me razveseli… vic.

Biti plemenit znači… biti nesebičan.

Biti odgovoran znači… izvršavati obaveze.

Moj životni san je… biti fizičar.

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se od 2009. godine učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od 1. do 4. razreda srednjih škola grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, međuljudskoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

 

Foto: privatni album

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima.
Politika kolačića | Politika privatnosti

Centar za privatnost

Zatvori

Vaša privatnost

Centar Luka Ritz cijeni vaš interes za svoje proizvode i vaš posjet ovoj web stranici i poštuje privatnost i cjelovitost svih informacija koje ste nam dali kao korisnika ove stranice. Zaštita vaše privatnosti u obradi vaših osobnih podataka je važna briga za koju posebnu pozornost posvećujemo tijekom naših poslovnih procesa.

Politika privatnosti

Obavezni
Osobni podaci prikupljeni tijekom posjeta našim web stranicama obrađuju nas u skladu sa zakonskim odredbama koje vrijede za zemlje u kojima se web stranice održavaju. Naša politika zaštite podataka također se temelji na politici zaštite podataka koja se primjenjuje na Centar Luka Ritz. Pročitajte više

Politika kolačića

Obavezni
Centar Luka Ritz. upotrebljava kolačiće i slične tehnologije, kao što su HTML5 web-pohrana i lokalni dijeljeni objekti (svi koji se nazivaju "kolačići" u nastavku), za bilježenje postavki korisnika i optimizaciju dizajna web stranica. Oni olakšavaju navigaciju i povećavaju jednostavnost korištenja web stranice. Pročitajte više

Obavezni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići